Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Karl Halvarsson död, 77 år gammal

Foto: TR BILD
Franceska Star och Karl Halvarsson. Foto: TR BILD

Ingemar Sterner minns en jämtländsk travlegendar som nyligen har gått ur tiden, Karl Halvarsson.

Publicerad:

En jämtländsk travlegendar har gått ur tiden. Karl Halvarsson hade nyss fyllt 77 år och var fortfarande aktiv i stallet hemma på gården i Stengärde, Fåker när han drabbades av plötslig sjukdom och trots snabba räddningsinsatser stod livet inte att rädda.

Halvarssons i Fåker är travfamiljen som är ett stycke jämtländsk travhistoria. Farfar Johannes och hans söner Anton, Olov och Bror visade vägen direkt när Östersundstravet öppnade 8 mars 1936 och premiärvinnaren hette Heijvor och Olov Halvarsson.

Karls pappa Bror tog över fädernesgården och en del av hästarna och Karls framtid inom travet var utstakad även om han fick gå via Dannero i början på 1970-talet för att få ut sin proffslicens. Det kom in hästar som var av sekunda material men Sylbläsen var ändå en ljusglimt i tillvaron. Efter tre år bar det iväg hem igen och sen började också framgångarna att komma. 

1980-talet blev en riktig skördetid för stallet och det fanns hela tiden ett urstarkt kallblodsgäng hos Karl. Namn som Mumlan, Mostjärn, Ångstagutt och Svintul dominerade i högsta klassen och dög också i rikstotosammanhang. Kronan på verket kom 1982 när han vann Östersunds Stora 4-åringslopp med Asbjörn. På varmblodssidan hade han framgångar med Change, Rippa Sund och Micke Bunter. Men det skulle komma större stjärnor när Franceska Star och Armbro Hinter anlände till stallet.

Franceska Star var en undantagshäst på travbanan och sedan också i aveln där hon blev utnämnd till Elitsto. Det blev segrar i Norrlands Grand Prix på Bergsåker, Solvalla Grand Prix och Nordiskt 4-åringspris på Jägersro. Derbykvalet på Jägersro vann hon likaså, men i finalen hade hon känning av en hovböld och galopperade. Vann även försöket i ”Lilla Elitloppet” på Solvalla året därpå, men galopperade även då bort sig i finalen. Det fattades en dryg tusenlapp för att bli miljonär och det blev 26 segrar på 46 starter. 

Karl var sprungen ur den jämtländska myllan och inte någon man av stora ord. Att lägga ut texten i segerintervjuerna var inte hans grej utan det blev ofta korta men kluriga svar.

Karl poängterade att det var viktigt att trivas och det var nog därför han aldrig nappade på erbjudanden söderifrån när Franceska Star härjade som mest. Harmonin fick han hemma på gården där han levde större delen av sitt liv.

Efter sin första seger med Vitling blev det runt 900 segrar i karriären vilken innehöll ett championat i Östersund och fyra på Ovalla.

Han hade ett stort intresse av härstamningarna på kallblodssidan men hade svårt att hitta igen vad som skett med familjen Jungvar som vann Stora 4-åringsloppet i Östersund 1945 innan han såldes till en direktör i Norrbotten året därpå. Det skulle visa sig att Jungvar har en liten del i kallblodsstjärnorna Ängsborken och Tekno Jerven hos Alf Jonsson på Bergsåker. Mer om det går att läsa på ”Gamla travbilder från mellannorrland” under rubriken ”Derbyvinnaren som försvann…”.

INGEMAR STERNER

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.