Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kollegorna minns Olle Goop

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Flaggan vajar på halv stång under onsdagens tävlingar på Solvalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Under onsdagseftermiddagen nåddes Travsverige av det tragiska beskedet att Olle Goop har gått bort.
Några timmar senare fortsatte sporten han älskade så gott den kunde på Solvalla.
– Man fick beskedet såpass nyligen att kroppen inte riktigt har förstått. Man blir tom och väldigt ledsen, säger Anders Malmrot.

Publicerad:

Bara ett par timmar hade gått sedan Solvallas sportchef hade tagit emot beskedet. Björn Goop strök sig själv som kusk, men Anders Malmrot förväntades arrangera V86-tävlingar i vanlig ordning. 

– När man går runt bland de aktiva ser man hur många som Olle berör. Det är jobbigt, verkligen. För oss på andra sidan staketet har det alltid varit Stig H och Olle som är de stora giganterna. Det känns väldigt ledsamt, säger Malmrot. 

En tyst defilering med en bild på Olle Goop på storbildskärmen inledde tävlingsdagen. Banan beslutade att hålla musiken stillsam och till tonerna av Ted Gärdestads För kärlekens skull gjorde Stig H Johansson vad han kunde för att minnas sin kollega: 

​​– Olle var en schysst kollega som aldrig skapade några problem. En trevlig karl och en väldigt duktig tränare. Vi kämpade mot varandra många gånger. Han var väldigt duktig och man hade alltid stor respekt för honom. Han var smart och duktig på att köra häst. Jag tror inte att det fanns någonting som hade något att anmärka på om Olle. Han var en hedersman ut i fingerspetsarna. Vi möttes många gånger men det var aldrig några sura miner. Han var en väldigt schysst kusk och förorsakade aldrig några problem för övriga medverkande i loppen, säger Stig H. 

Per Lennartsson är full av tacksamhet. 

– Han var en förebild för mig när jag växte upp och började med travet. Hans handlag med lite speciella hästar var vida känt över hela världen. Han var en fantastisk människa och en fantastisk hästkarl. Han har gjort väldigt mycket för många inblandade i travet. Speciellt för mig som haft en fantastisk förebild både personligt och som yrkesman. På den gamla goda tiden fick han ofta ta hand om de knepiga hästarna som inte hade det lätt med travet. När man såg hans handlag i loppen hade man verkligen någonting att se till att försöka leva upp till även om det inte var enkelt. Han har inspirerat mig mycket, säger Lennartsson. 

Jorma Kontio träffade Olle Goop nyligen. 

– Det var både en sorglig och överraskande nyhet med Olles bortgång. Det var inte många dagar sedan jag mötte honom på en travbana över en kopp kaffe, säger Jorma Kontio.

– Vi har kamperat tillsammans på travbanorna runt om i Europa sedan tidigt 70-tal. Olle var en riktig hästkarl och uppträdde alltid väldigt schysst oavsett om det var på eller utanför travbanan. Jag hade förmånen att redan tidigt i min karriär få köra både med och mot hästar från hans stall. En av Sveriges främsta hästkarlar har lämnat oss och han kommer att vara saknad

“En riktig hedersman”

Det svarta sorgebandet syns tydligt på Örjan Kihlströms vita dress. 

–  Han var en av de största i svensk travsport under väldigt många år. Från att jag var liten och växte upp var han en av de allra största tränarna och kuskarna. Och det var han under hela karriären fram till att Björn tog över. Olle var en riktig hedersman och man hörde aldrig en människa säga ett ont ord om honom. Han var stor både som kusk, tränare och människa, säger Kihlström.

Torbjörn Jansson tittar rakt ut i luften och väntar några sekunder. 

– Vad ska man säga? Jag har känt honom i hur många år som helst och det finns liksom inga ord. Något man kan säga är att han är kanske den bäste kusk som någonsin funnits. Han var känd för att vara den hårdast arbetande av alla och han hade en fenomenal förmåga att köra häst. Otroligt duktig helt enkelt, säger Torbjörn Jansson. 

Det är tyst, sorgset och lite spänt och flaggan är på halv stång. Stefan Melander åker förbi, men tar sig ändå tid samtidigt som han håller i sin pigga häst. Precis som mannen han minns med glädje. 

– Han hade tid med alla. När jag fotade ställde han alltid upp, inga problem. Han pratade med alla människor. En fantastisk man, det var bara så. Som kusk är han den värsta jag sett på att hålla i och bära runt hästar till segrar. Han var också otrolig på att berömma andra. Det var tokigt att det skulle gå så här fort, säger Stefan Melander. 

Tränarkollegorna Roger Walmann och Svante Båth fyller på: 

– Olle Goop var en person som verkligen tagit travet in i rampljuset. Han har i alla år skött sig exemplariskt. Det är en man som kommer att bli saknad i travmiljön, säger Walmann.

– Det känns väldigt tungt och dystert. För mig när jag växte upp var han en av de allra största. Han var alltid trevlig att träffa och prata med och var alltid glad, säger Båth. 

Olle Goop var omtyckt av alla, konstaterar kusken Erik Adielsson

– Beskedet är chockartat och väldigt, väldigt tungt. Det är nog svårt att hitta en mer omtyckt person inom travsporten än Olle. Spontant går tankarna till Björn och Annika men även till alla ute på Lökene. Varenda människa du frågar kommer säga att han alltid var glad. Alla har bara gott att säga om Olle. Det är en stor bedrövelse för hela Travsverige, säger Erik Adielsson. 

Reijo Liljendahl minns Olle Goop med glädje. 

– Det är tragiskt det som har hänt men minnet från Olle lever vidare. Han är absolut en av de största som funnits inom svensk travsport. Jag hade mycket med honom att göra under tiden som han körde åt Stig H. Han var en fruktansvärt kunnig yrkesman och en väldigt bra person. Just nu känner jag extra för Annika och Björn, säger Liljendahl. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.