Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kriterievinnaren är död: "En familjemedlem"

Foto: TR BILD
Rokkakudo och kretsen kring hästen vid segern i Svenskt Travkriterium 2014. Foto: TR BILD

2013 vann Rokkakudo Svenskt Travkriterium på Solvalla – nu har hingsten lämnat jordelivet.
– Jag köpte honom på kriterieauktionen 2011. Sedan dess har han följt mig varje dag, säger Anna Forssell.

Publicerad:

Tioårige Rokkakudo (e. Varenne) finns inte i livet längre. Tränaren och ägaren Anna Forssell tvingades ta det tråkiga beslutet att ta bort sin kriterievinnare – ett beslut som togs i samråd med veterinär.

– Hästen fick problem med synen och det blev snabbt sämre. Vi försökte med en typ av behandling, men utan resultat. Vi tvingades till sist ta det tråkiga beslutet och det var ett beslut jag tog tillsammans med veterinären, säger Anna Forssell.

Rokkakudo har haft stor betydelse för Anna Forssell. Inte bara för att han var framgångsrik på tävlingsbanan och segrade i Kriteriet – utan även som individ.

– Jag köpte honom på kriterieauktionen 2011. Sedan dess har han följt mig varje dag. Han har varit mer än en häst för mig. Han har varit som en familjemedlem, säger Anna Forssell.

Vad minns du av segern i Kriteriet 2013?
– Jag minns att jag såg loppet i fikarummet på Solvalla medan alla andra var nere vid banan. Det var väl ingen som riktigt trodde att det skulle gå, men jag minns att Ulf (Ohlsson) var imponerad av försöket och att han inför finalen sagt i intervjuer att han trodde att de skulle kunna vinna. För mig var det så klart väldigt stort. Det är något som ingen kan ta ifrån en.

Rokkakudo gjorde tre starter under 2020. Men Anna Forssell märkte i samband med den sista starten att allt inte stod rätt till med hennes häst.

– Hästen var inte som vanligt. Han sprang och bromsade i ryggar och det brukar han inte göra. Han kom in i stallet och hade låg puls och efter starten på Axevalla bestämde jag mig för att inte lägga selen på honom något mer. Vi förstod att han hade problem med synen och det tog bara fart mer och mer och till sist gick det inte längre. Annars var min tanke att han skulle gå kvar hemma på gården under väldigt lång tid.

Efter segern i Kriteriet valde Anna Forssell att flytta från Knivsta hem till Skara. Där har hon ett 20-tal hästar i träning och tio fölston.

– Det tar mycket tid att ha både barn och hästar. Det är inte superenkelt att kombinera. Jag äger i princip alla hästar själv. Det gör att man kan styra lite över sin vardag mer. Jag skulle egentligen bara kunna hålla på med uppfödningen, men jag gifter mig med mina hästar. Jag har väldigt svårt att göra mig av med dem.

Rokkakudo har 16 avkommor där de äldsta är födda 2017, två av dem är födda 2020.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.