Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars Thornberg avliden

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Lars Thornberg har lämnat oss vid 73 års ålder. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Den tidigare Jägersrotränaren Lars Thornberg har efter en längre tids sjukdom avlidit vid 73 års ålder.

Publicerad:

Lars Thornberg var till att börja med en framgångsrik amatörkusk och hästägare innan han plockade ut sin A-licens 1980. Hans G Lindskog såg till att Lars Thornberg blev känd som ”Lila kusk”  tack vare färgen på körsvensdressen. Vi kommer bland annat ihåg hästar som Elaine Will (sto född 1993 e. Quick Pay, 15 segrar och 1.003.817 kronor), Baron Godiva (hingst född 1991 e. Ideal du Gazeau, 23 segrar och 2.434.318 kronor) och Joyful Secret (sto e. ABC Freight, sex segrar och 669.895 kronor). Med den sistnämnda ordnade han karriärens största seger i Stosprintern i Halmstad 1991. Lars Thornberg körde sitt sista lopp den 30 augusti 2003 på Färjestad, då han slutade trea med egentränade Golden Haro i den korta E3-finalen.

Därefter tog han ut tränarpensionen och började hjälpa till i Lutfi Kolgjinis stall.

– Jag lärde känna Lars Thornberg redan när jag var 20 år gammal. Vi har sedan varit goda vänner allt sedan dess. Han började jobba tre dagar i veckan hos mig, med fortkörning och annat. Det gjorde Thornberg ända fram till för sex år sedan när han drabbades av hjärtstopp. Sedan dess har han varit dålig, det är sjukt hur det kan vända i livet, berättar Lutfi Kolgjini.

”Ludde” har bara positiva minnen av Lars Thornberg, både som medmänniska och travtränare.

– Thornberg hade en ruskig känsla för hästarna, de pullade aldrig för honom. Han var som person väldigt charmerande, alltid glad och positiv. Det fanns inga dåliga dagar för honom, utan tvärtom såg han till att bygga upp en god stämning i stallet varje dag. Thornberg följde också med på en hel del resor, både till USA och Italien. Så vi hade mycket roligt och fick uppleva stora framgångar tillsammans.

Våra tankar i dag går förstås till Lars Thornbergs familj och hans närmaste vänner.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.