Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Månprinsen A.M. död

Foto: TR BILD
Svensk Travsports hemsida. Foto: TR BILD

Månprinsen A.M. är död.
Det uppger Svensk Travsport.

Publicerad:

Kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. är död. På Svensk Travsports hemsida registreras år när hästar har dött, i de fall då dödsfallen rapporterats in. Månprinsen A.M. startade i slutet av juni men galopperade då. Initialt var tränaren Gunnar Melander rädd för att det rörde sig om en hovbensfraktur.

Efter att ha kollat upp hästen kom lugnande besked:
– Månprinsen är pigg och glad och uppvisar ingen hälta. Ingenting är svullet, så därför kan jag säga att det exempelvis inte kan vara en gaffelbandsskada. Jag tror som sagt inte heller att han drabbats av en hovbensfraktur, sade Gunnar Melander då.

Hästen har inte synts till på travbanan sedan dess och har, enligt historiken, varit i Gunnar Melanders träning fram till i går, den 17 december. Nu står hästen registrerad som död. Månprinsen A.M. blev 13 år gammal.

Blev en fara för andra

Travronden var under fredagskvällen i kontakt med Gunnar Melander som inte vill kommentera saken över huvud taget.

– Det här kommer att ta hårt på Gunnar men… det gick inte att ha kvar hästen längre. Gunnar ringde till mig i onsdags och berättade att hästen hade blivit helt annorlunda. Han var rent farlig som gamla hingstar kan bli, säger uppfödaren Anders Bodin till Kanal 75.

Vann fem Svenska Mästerskap

Månprinsen A.M. hade en enastående karriär. Som fyraåring vann han Svenskt Kallblodsderby och han fortsatte att utvecklas successivt, år för år. Som sexåring tog han sin första – av fem totalt – seger i Svenskt Mästerskap. Tillsammans med Lannem Silje bjöd han på en minnesvärd duell i ”Kallblodsduellen” på Dannero. 

Månprinsen A.M. föddes upp av Anders Bodin och ägdes av Anna Maria Öberg, Bodin & St Cahling AB. Hästen tränades under hela karriären av Gunnar Melander som också körde samtliga 112 starter. 71 segrar togs under karriären, 9 416 080 kronor sprang han in och rekordet blev 1.19,0. Han gjorde stort avtryck på publiken genom resultat utöver det vanliga och var elegant som en tavla. Som avelshingst har han bland annat lämnat Månlykke A.M. som gått i sin faders fotspår – i somras vann han Svenskt Mästerskap.

Fem gånger – 2013, 2014, 2015, 2017 och 2018 – blev han utsedd till Årets Kallblod på Hästgalan. Under flera säsonger var han Sveriges vinstrikaste kallblod.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.