Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Obesegrad med Järvsöfaks: "Speciell känsla"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Jorma Kontio körde Järvsöfaks i tre lopp – alla slutade med seger. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Järvsöfaks startade hela 234 gånger under sin långa och fantastiska karriär. Tränaren Jan-Olov Persson var inte så pigg på att låna ut sin stjärna och tog hand om 230 lopp själv. Jorma Kontio fick chansen tre gånger och vann samtliga.

Publicerad:

– Jag är mycket glad över att jag fick köra Järvsöfaks. Det var en stor ära. För mig är han den bästa häst jag kört tillsammans med Varenne, säger Kontio.

Nordens segerrikaste travkusk lyser upp när man ber honom beskriva Järvsöfaks.

– Han var otroligt klok, han visste precis allting. Defilering, provstart och sedan lopp – allt var självklart för honom. Det är lite svårt att förklara men man känner det när man kör sådana kloka och fina hästar. Sedan var han ju otroligt bra och tog sina flesta segrar utan problem, säger han.

Första segern för Kontio kom i Linje 5-loppet hemma på Hagmyren 1999. Järvsöfaks var sedan tvåa i finalen.

– Första gången jag körde var han bara fem år men han började bli populär redan då. Jag kommer ihåg att det var stort jubel på Hagmyren efter att vi hade vunnit.

Det dröjde åtta år innan Kontio åter fick chansen igen bakom ”Faksen”. Den 2 april 2007 startade Järvsöfaks i sprinterloppet ”Erkon Pokaali” på Vermo-banan i Helsingfors. Det blev ny seger på 1.22,5a/1600 meter mot de bästa finländska kallbloden.

Knappt två år senare fick Kontio chansen för tredje gången när Persson var avstängd. Järvsöfaks skulle plocka in 20 meter på finländska kallblod i den näst högsta klassen i Åbo och det var förstås inga problem. Seger nummer 185 var ett faktum.

– Då hade Järvsöfaks blivit väldigt populär, även i Finland, och han har betytt mycket för hela travsporten i Norden. När han slutat tävla brukade jag åka och hälsa på Järvsöfaks när jag åkte upp till Norrlandsbana. Det var alltid en speciell känsla att träffa hästen, säger Kontio.

Lars Lindberg var den tredje kusken som fick köra Järvsöfaks i lopp. Men det slutade med galopp och diskning i Sleipners Elitlopp på Hagmyren.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.