Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pilotprojekt om döda hästar gav inga svar

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Maria Croon. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Efter de fyra dödsfallen i juni startade Svensk Travsport ett pilotprojekt för att försöka ta reda på om det fanns något samband mellan dessa.
– Vi kan inte hitta något samband, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Publicerad:

Ett beslut från Svensk Travsport efter händelserna i juni är att i fortsättningen kommer ett antal åtgärder vidtas då en häst dör på en svensk travbana. Bland annat tas ett utökat frågeformulär fram med faktorer som väder under tävlingsdagen, utrustningsdetaljer, sjukdomshistorik, beteenden och prestationer, tävlingsintensitet och härstamning. Dessa uppgifter tillsammans med all historisk forskning och information samlas ihop och ska läggas i samma system.

“Känns viktigt”

– Det känns viktigt med ett utökat frågebatteri. Det är inte så att antal hästar som dött i samband med tävling har ökat, men då det var fyra hästar som dog under så kort period ville vi göra en större kartläggning som vi kan ha med oss framåt. Vi arbetar bland annat med hästens tränare, skötare, kusk och transportör för att få ut mesta möjliga information. Vi vill ha en så bra helhetsbild som möjligt för att i framtiden kunna forska mer på orsaker men även också förebyggande åtgärder, säger Maria Croon som är vd på Svensk Travsport.

Hur kände du efter alla dödsfall?

– Jag känner att ett dödsfall är ett för mycket. Alla dödsfall måste tas på allvar samtidigt som man vet att det tyvärr händer och att det är svårt att förutse vilka individer som har en ökad risk. Det är precis som med människor som idrottar. Men vi kommer att fortsätta vårt arbete runt det här.

Tar diskussionen

På nästa banveterinärträff är också en diskussion runt hästarna som dog i juni högt på agendan.

– Vi måste respektera sekretessen och tystnadsplikten, men kan bli bättre på att se över, förbättra och inte minst kommunicera våra rutiner mot den breda allmänheten. När det gäller liv och död agerar man på "timmar och dagar" inte på "veckor och månader" som i detta fall. Jag tror inte att det är för oss inom sporten som det är viktigast utan för dem som kanske inte gillar sporten och tycker att det är spel, dobbel och djurplågeri. Det är viktigt att visa att vi månar om våra hästar och att de faktiskt har det väldigt bra, säger Ulf Hedenström som är veterinär på Wången och banveterinär.

Vad exakt kommer ni att diskutera runt de frågor som uppstått efter händelserna i juni?

–Att dessa frågor lätt faller mellan stolarna hos de som sitter på mandaten hos ST och Jordbruksverket. Vi ute på fältet har tydliga anvisningar, men är i dag helt utan gas eller broms när risken för tillbud går upp eller ner. Sporten har sina funktionärer inom Travarhälsan som skulle kunna göra mera riktade och noggranna kontroller direkt när "hotbilden" förändras. Vi banveterinärer jobbar mot länsstyrelser och Jordbruksverket som i vissa fall också behöver stötta oss ute på fältet och vara lite snabbare i fötterna. 

– Det är extremt ovanligt att hästar dör på travbanorna, men det händer. Nu dog det fyra hästar under kort tid och då tycker jag att man ska grotta ner sig lite i det och vi kommer förstås att föra diskussioner runt det. Var det en slump eller inte? Det var en extremt varm period då det kan vara jobbigt att resa. Det finns mycket att diskutera, men några exakta svar får vi nog inte fram.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.