Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ready Cash är död

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ready Cash år 2011. Under natten dog han i kolik. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ready Cash är död.
Under natten gick den franske superstjärnan ur tiden efter att han drabbats av kolik.
– Det är landssorg, säger Anders Lindqvist som är på plats i Frankrike.

Publicerad:

Nyheten meddelas av stuteriet Haras de Bouttemont på Twitter. De berättar att Ready Cash drabbades av kolik och att hans liv inte gick att rädda.

“Under natten dog vår champion Ready Cash i kolik, trots alla ansträngningar att rädda honom. Vilken enorm sorg", skriver de på Twitter.

Ready Cash tränades av Philippe Allaire och Thierry Duvaldestin och hade en makalös karriär på tävlingsbanan med bland annat två Prix d'Amérique-segrar. Totalt vann han 40 lopp på 70 starter och sprang in motsvarande 40 miljoner svenska kronor.

”Innan du revolutionerade uppfödningen i Frankrike och Europa var du ett monster på banan, du fick oss att uppleva otroliga stunder. Du har förändrat livet för många människor. I varje stund av ditt liv var du en stjärna, som nu fortsätter att skimra i himlen och för att leda oss", twittrar Clélia Moncorgé, fransk hästportjournalist och systerdotter till Philippe Allaire.

“Svårt att tro att vi får se en sådan champion igen”

En annan som sörjer Ready Cash är hans körsven Franck Nivard.

– Nyheten om hans bortgång chockade mig. Tillsammans har vi vunnit alla fina lopp: Prix d’Amérique 2011 och 2012, två Prix de France, Prix de Paris och flera B-lopp… så många minnen. Tack till Philippe Allaire och till Thierry Duvaldestin som litade på mig. Hans hingstkarriär var magnifik och tack vare hans avkomma Bold Eagle kunde jag vinna ytterligare två Prix d’Amérique. Jag har svårt att tro vi kommer att få se en så komplett champion igen, säger Nivard till Province Courses.

Tristan de Genouillac var hästens skötare under sejouren hos Thierry Duvaldestin.

– Vi har upplevt stora stunder tillsammans med två segrar i Prix d’Amérique. Det är något enormt i livet för en skötare. Det minne jag vårdar mest ömt är något långt bortom travbanan och kamerorna. Efter hästens första seger i Prix d’Amérique åkte vi, Thierry och jag, till havet och stranden med Ready Cash. Dar var vi alldeles ensamma, i lugnet. De stilla minuterna är för alltid ingraverade i minnet, säger de Genouillac till Province Courses.

En dominant i aveln

Utöver framgångarna på tävlingsbanan hade han en enastående avelskarriär. Hans tre främsta avkommor, Bold Eagle, Face Time Bourbon och Readly Express vann alla Prix d'Amérique och åtskilliga storlopp.

Ready Cash har även lämnat avelshingstar som Bird Parker, Brillantissime och Django Riff. Totalt är han pappa till 60 svenskfödda miljonärer.

Anders Lindqvist, känd svensk travprofil i Frankrike, berättar att nyheten om Ready Cash död har påverkat alla på Grosbois under morgonen. 

– Det är landssorg, säger han och förklarar vad hingsten har haft för betydelse. 

– Fransk travsport var lite på dekis när den här (Ready Cash) kom. Fransmännen räckte inte till i de stora loppen. Det var inte samma dominans i travsporten i Europa som det hade varit ett tag som på Idéal du Gazeau och Ourasis tid. Sen kom Ready Cash. Han och hans söner har dominerat.

Först tränades Ready Cash av Phillipe Allaire och på hösten som femåring flyttades han till Thierry Duvaldestin. Den senare har under tisdagen uttalat sig till Equidia.

– Han hade ett brinnande humör. Han hade enastående uthållighet. Det han åstadkom i lopp med Franck Nivard är enormt. Han gav oss enorm glädje, säger Thierry Duvaldestin.

Ready Cash blev 18 år.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.