Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sorg bland aktiva efter Margaretas bortgång

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
På Axevalla vajar flaggan på halvstång för att hedra Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

På lördagen nåddes Travsverige av den tragiska nyheten att Margareta Wallenius-Kleberg gått bort. Samma dag tävlas det på Axevalla – där aktiva tog emot beskedet med stor sorg.

Publicerad:

På Axevallas innerplan vajar flaggan på halvstång. Bara för en stund sedan kom beskedet att Margareta Wallenius-Kleberg gått bort. Hon gjorde det under fredagen vid en ålder av 85 år.

Robert Bergh är en av de som minns Margareta Wallenius-Kleberg.

– Jag lärde känna henne väl sista tio åren. En fantastisk och rolig människa. Hon hade mycket underfundig humor. Det känns speciellt och tomt. Vi var ute och åkte båt i Florida ett par gånger. Hon var oerhört viktig för travet. Även fast vi är en så pass stor sport har hon varit en otroligt viktig kugge. Det är sorgligt, säger Robert Bergh.

“Många väldigt fina stunder”

Han får medhåll av tränarkollegan Björn Goop.

– Det är en väldig saknad direkt. Hon var en fantastiskt fin människa. Hon har varit med mig under hela min uppväxt och vi har haft häst åt Margareta i alla år och har haft många väldigt fina stunder tillsammans. Hon har alltid brytt sig och visat stor omtanke. Jag har henne att tacka för väldigt mycket. Det är tungt. Det är obeskrivbart vad hon betytt för svensk travsport. Hon har lagt sitt stora intresse i hästarna och i sporten. Det är så stort och så mycket, säger Björn Goop.

Foto: MATTIAS HOLMGREN/TR BILD
Foto: MATTIAS HOLMGREN/TR BILD

Sofia Aronsson har ett speciellt minne av Margareta Wallenius-Kleberg i samband med att Anna Mix vann EM för ston 2016.

– Jag kände inte Margareta personligen men har ett väldigt starkt minne från när vi vann EM för ston med Anna Mix. Det var Margaretas lopp och hon var verkligen gjord av stål. Jag pratade med henne i vinnarcirkeln den gången. Hon var alltid med och så mycket gott som hon gjort för travsporten. Hennes minne kommer att leva kvar länge. Som hon brann för travet, det är fantastiskt det hon har gjort. Jag hoppas och tror att hon hade ett fantastiskt liv och att hon får det bra där hon är nu, säger Sofia Aronsson.

“Stor förlust för svensk travsport”

För Maria Törnqvist var Margareta Wallenius-Kleberg en stor förebild.

– Det är väldigt tråkigt naturligtvis, en stor förlust för svensk travsport. Jag har träffat henne personligen ett par gånger. Hon är alltid lugn, harmonisk och har en stor kärlek till hästarna. Det är en förebild som har lämnat oss. Det är svårt att mäta hennes gärning. Hon har betytt enormt mycket, säger Maria Törnqvist.

Stefan Persson och Stefan P Pettersson är fulla av tacksamhet för Margareta Wallenius-Klebergs gärning för travsporten.

– Hon har betytt väldigt mycket för travet. Dels för uppfödningen och dels för hennes enorma intresse. Hon har gjort mycket, exempelvis Margareta-serien som hon startade. Det är en stor förlust, säger Stefan Persson.

– Det är hemskt tråkigt. Hon är den absolut viktigaste personen för svensk travsport. Förhoppningsvis kan hennes barn föra arvet vidare för travsportens skull. Hoppas Margareta får vila i frid och ha det bra, säger Stefan P Pettersson.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Under mer än 20 år finns det bilder från vinnarcirklar där Erik Adielsson flankerats av Margareta, här vid en seger på Solvalla år 2018. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Erik Adielsson betonar hur mycket Margareta brann för varje individ.

– Något jag tog till mig var den här personliga känslan för varje unik häst. Trots att hon ägde hundratals hästar samtidigt kunde man sitta ned med henne och prata om vilken häst som helst. Man märkte verkligen kärleken till djuret, säger Adielsson.

– Sen går det inte att överdriva hennes gärning för travsporten och hur många människor hon påverkat och hjälpt och då finns det mängder av positiva saker vi inte vet om. Det känns tungt i dag faktiskt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.