Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stig H Johansson minns Margareta Wallenius-Kleberg

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Stig H Johansson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hösten 1970 slog en 25-årig Stig H Johansson igenom när han överraskande vann Svenskt Travderby med Segerstorps Comet. Samma höst gick Olof Wallenius hastigt bort och en 33-årig Margareta Wallenius-Kleberg tog över familjeföretagen.
Deras eror gick jämsides och båda förändrade travhistorien.
– Det är ont om människor som Margareta och jag vet inte om vi nånsin får uppleva någon som henne igen, säger Stig H Johansson sedan han nåtts av beskedet om Margaretas bortgång.

Publicerad:

Margareta Wallenius-Kleberg och Stig H Johansson är otvetydigt två av de personer som betytt mest för den svenska travsporten. 

Under lördagen när Stig nåddes av dödsbudet var han i sin hemstad Hudiksvall för att hyllas för att det i år är 60 år sedan han vann sitt första travlopp just i Hudiksvall, på Hagmyren.

–  Margareta har varit fantastisk på alla sätt. Hon var både tuff och rak när det behövdes, men samtidigt så otroligt snäll. Det finns bara bra saker att säga om henne. Hon har betytt väldigt mycket för hela travsporten, både i Sverige och internationellt, säger Stig H. 

Förutom att Stig H Johansson naturligtvis tränat många Menhammar-hästar genom åren har de också stött på varandra i alla möjliga sammanhang. 

– Vi satt till exempel samtidigt i styrelsen i Stockholms Travsällskap. Margareta var väldigt skarp utan att någonsin vara otrevlig mot någon. Samtidigt som hon var så snäll var hon också en mycket duktig affärskvinna, säger Stig H. 

Stig H Johansson förändrade travhistorien på travbanorna. Margareta utanför. Stig H och hans hustru Karin minns med glädje flera tillställningar de varit på tillsammans med Margareta. 

– När Stig vann Elitloppet för första gången 1984 med The Onion var det en båtresa efteråt som vi fick vara med på. Det var Margareta som arrangerad den och det har ju varit en tradition, säger Karin. 

–  Vi har haft förmånen att få vara med på många trevliga tillställningar som Margareta anordnat. Hon var inte bara skarp och snäll, hon var rolig och omtänksam också. Hon ville att alla skulle ha det bra, säger Stig H Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.