Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svanstedt om Sebastian: "Betydde mycket för mig"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Åke Svanstedt. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Åke Svanstedt nåddes av det tragiska beskedet om Sebastian K:s död sent lördag kväll.
– Väldigt sorgligt, Sebastian var ju fortfarande ung och pigg. Han har betytt mycket för mig, särskilt under mina första år här i USA, säger han.

Publicerad:

Sebastian K. (e. Korean) gjorde 14 starter i Nordamerika och tog åtta segrar.

– ”Sebbe” var väldigt bra i Sverige men han blev nog ännu bättre häri USA. Jag kommer framför allt ihåg debuten på Meadowlands då han vann väldigt lätt på 1.08,5. Han gillade verkligen milebanan, jag kan inte förklara varför men han satte alltid öronen framåt och det kändes som han kunde springa hur fort som helst, berättar Svanstedt.

Sebastian K. inledde USA-karriären med fem raka segrar på kilometertiderna: 1.08,5, 1.08,6, 1.08,7, 1.07,7 och 1.09,9.

Satsade på rekordet – och lyckades

Den 24 juni 2014 kom det fantastiska världsrekordet 1.07,7 på tusen meters banan i Pocono. Ett världsrekord som han har kvar.

– Det hade varit mycket snack om världsrekordet och den första travaren att gå under 1.50,0. Den här kvällen i Pocono kändes Sebastian så himla bra så jag bestämde mig för att försöka slå rekordet. Från 800 meter kvar var det full fart och han bara ökade för varje hundra meter. Det var rätt kul att se 1.49,0 på tavlan när vi passerade mållinjen, säger Svanstedt.

162 avkommor i USA

Sebastian K. avslutade tävlingskarriären den 4 juli 2015 med en andraplats på The Meadowlands. I nio av 14 starter travade han under 1.10. I sex starter sprang han 1.09 eller snabbare.

– Han är den snabbaste häst jag kört, avslutar Svanstedt.

Sebastian K. har 162 avkommor i Nordamerika, 111 är i startbar ålder. Den bästa är treåriga stoet Next Level Stuff som vunnit nio lopp på 14 starter och sprungit in drygt 200.000 dollar.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS