Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Viking Kronos är död

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Viking Kronos och Lutfi Kolgjini på Vomb 2019. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Han briljerade som tävlingshäst och har haft extremt stor betydelse i aveln. På fredagen kom beskedet att Viking Kronos vandrat vidare till de evigt gröna ängarna vid en ålder av 28 år.

Publicerad:

På 14 starter tog Viking Kronos 12 segrar och sprang in drygt 6,1 miljoner kronor för Lutfi Kolgjini. Han vann flera stora lopp i Italien men även E3 på svensk mark.

Som avelshingst kom Viking Kronos att ha stor betydelse. Han har 484 färdigregistrerade svenska avkommor och har lämnat avkommor som bland andra Maharajah, Triton Sund, Thai Tanic, Lantern Kronos, Raja Mirchi, Fama Currit, Joke Face och Going Kronos. Viking Kronos har även lämnat Caddie Dream vilket gör honom till morfar till Readly Express.

Lutfi Kolgjini meddelade Viking Kronos bortgång via Instagram: ”Hästhimmeln har idag fått sin finaste stjärna. RIP Viking Kronos”, skriver han.

Landets travprofiler öser lovord över Viking Kronos. Örjan Kihlström körde Ugh som var tvåa bakom Viking Kronos när han sprang europarekord i Gävle 1998.

– Han var ett fenomen som häst och det var häftigt att få se honom live vid några tillfällen. Han gjorde många otroliga lopp, han var helt enkelt överlägsen. Efter det har han varit fantastiskt framgångsrik i aveln och för mig har han genom sin avkommor betytt otroligt mycket för mig personligen. Jag har fått chansen att köra många hästar med honom i stamtavlan med Maharajah i spetsen, säger Örjan Kihlström.

Helen Ann Johansson tävlade aldrig mot Viking Kronos men honom och hans gärning väl.

– Eftersom han var aktiv efter att jag slutat har jag ingen relation till honom på det sättet men han var naturligtvis en fantastisk tävlingshäst och avelshingst. Han har lämnat stora avtryck i travsporten, säger hon.

Svante Båth hörde tidigt talas om Viking Kronos.

– Han är en hörnsten i vår sport, det är en ganska tydlig sammanfattning tycker jag. Även om han var helt underbar på banan så lyckades han på något vis vara ännu bättre i aveln där han varit outstanding. Man hörde tidigt ryktet om att han skulle vara något extra och följde honom därför noga. Ryktet var ingen överdrift om man säger så. Han har inte lyckats bara som pappa utan i flera led och han är morfar till flera hästar som lyckats bra hos mig, bland andra Global Adventure och Bythebook, säger han.

Strör lovord över Viking Kronos gör även Erik Adielsson.

– Viking Kronos betydelse för svenskt trav går inte att överdriva. ”Alla” kommer ihåg hans försök och final i E3 och de flesta har sett hans enorma lopp ifrån Italien också. Ändå är hans avtryck i aveln det största. En gigant på alla plan helt enkelt, säger han.

Viking Kronos blev 28 år gammal.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.