Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Zoogin har hastigt dött: ”Klart man känner sig tagen”

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

En av de bästa svenskfödda hästarna genom tiderna har tyvärr lämnat oss. Zoogin blev 30 år gammal.
– Det är klart att man känner sig tagen, säger tidigare ägaren Håkan Andersson.

Publicerad:

Så sent som den 3 juni i år firade Zoogin (e. Zoot Suit) sin 30-årsdag i Ryssland. Bara några dagar senare är han nu tyvärr död. Detta efter att i måndags ha fått akuta magproblem.

– Jag mottog beskedet från Börje Holmlund i Sundsvall. Det känns väldigt konstigt eftersom Zoogin bara för några dagar sedan fyllde 30 år och jag då tack vare Holmlund fick se en videofilm på hästen. Hästen såg väldigt fin ut och jag tänkte att han säkert blir 40 år. Men nu är det plötsligt slut, säger Håkan Andersson.

Den sistnämnde berättar att även Åke Svanstedt tog del av videofilmen på Zoogin från Ryssland.

– Åke ringde till mig och var väldigt glad över vad han sett. Åke brukar alltid hälsa på här hemma hos mig i Sundsvall när han kommer till Sverige över jul och blir då som ett barn på nytt när han ser alla tavlor och sådant på Zoogin, som jag fortfarande har på väggarna.

Håkan Andersson har svårt att välja bland alla storloppssegrar som Zoogin tog. Sammanlgt blev det 51 segrar på 96 starter och över 25 miljoner kronor innan Zoogin slutade tävla vid nio års ålder. Han inledde sin avelskarriär i Sverige, men flyttade sedan till Finland och därefter till Ryssland 2013.

– Det var häftigt när han 1996 tog hem World Cup Trot genom att vinna Elite-Renne i Gelsenkirchen, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Solvallas Jubileumspokal. Skrällsegern i Kriteriet är en annan riktig höjdare att minnas, men det finns som sagt väldigt mycket att plocka av, fortsätter Håkan Andersson.

Zoogin var inte bara väldigt bra, utan också speciell som individ.

– Han var som de flesta andra undantagshästar, ägde stallet och visste att han var bäst.

Håkan Andersson följer fortfarande travsporten flitigt och äger bland annat Coogan hos Daniel Redén.

 

TV:
Så minns vi sagohästen Zoogin
ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.