Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Alzheimerfonden lyfts på Solvalla

Foto: Andreas von Gegerfelt/Alzheimerfonden o
Nina Gunke och Betting Rebel lyfter Alzheimerfonden på onsdag. Foto: Andreas von Gegerfelt/Alzheimerfonden o

På onsdag får Solvalla celebert besök. Skådespelaren Nina Gunke kommer till banan för att tillsammans med Alzheimerfonden lyfta sjukdomen.

Publicerad:

Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom som över 100.000 personer lider av i Sverige. Enligt Alzheimerfonden drabbas någon av demenssjukdom var tredje sekund. Och vad många kanske inte riktigt tänker på är att det inte bara är äldre det drabbar, även om ålder och ärftlighet är de två största riskfaktorerna.

– Det är något som folk fått för sig, att det bara är 80-åringar som drabbas, men riktigt så ser verkligheten inte ut. Det är cirka 10.000 personer som är under 65 år som lever med sjukdomen i Sverige i dag. Och många kan också drabbas men inte få symptom på 20 år. Så det är en hemsk sjukdom som vi behöver lyfta. Forskning är dyrt, men den går framåt. Bara för ett par dagar sedan kom väldigt positiva vindar kring en svensk upptäckt som vi hoppas mycket på, säger Sophia du Reitz, kanslichef och marknadsansvarig på Alzheimerfonden.

Tidigare under 2022 valde skådespelaren Nina Gunke att gå ut med att hon drabbats av alzheimer. Nu är hon en viktig kugge för att allmänheten ska uppmärksammas på sjukdomen. Och under onsdagen är hon tillsammans med representanter från Alzheimerfonden på plats på Solvalla.

– Ninas öppenhet betyder otroligt mycket och jag kan verkligen rekommendera folk att läsa hennes bok som hon skrivit tillsammans med Helene Arkhem. Den griper tag i en och ger en bra bild av hur det är att leva med sjukdomen. Vi hoppas på en trevlig dag på Solvalla på onsdag där det givetvis finns möjlighet att få mer information om vårt arbete. Och är man inte på plats finns självklart information på vår hemsida hur man kan bidra.

FAKTA

Alzheimers historia

År 1906 definierade den tyske läkaren Alois Alzheimer symtomen och ställde diagnosen på den sjukdom som kom att bära hans namn. På en 51-årig kvinnlig patient upptäckte han demensliknande symtom. Han konstaterade att det förekom plack i vissa av hennes hjärnceller. Att placken orsakade problem med minnesfunktionerna och demenssymtom var känt sedan tidigare, men att det förekom på en yngre patient var oväntat. När Alois Alzheimer studerade kvinnans hjärna vidare gjorde han en revolutionerande upptäckt. En del av nervtrådarna hade förtvinat vilket innebar att kommunikationen i hjärnan också delvis hade upphört att fungera. Förekomsten av plack och neurofibriller (små nervtrådar) är fortfarande grunden till den forskning som bedrivs i dag.

Källa: Alzheimerfonden.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Annette Jansson, funktionär på Solvalla och sambo med Micael Broberg som startar Betting Rebel på onsdag. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
FAKTA

Om sjukdomen

Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort. Plack bildas i hjärncellerna som består av proteinet beta-amyloid, ett ämne som också förekommer i friska hjärnor. Placken uppstår först i den del av hjärnan som kallas hippocampus och sprider sig därefter till tinning- och hjässloberna. 

Forskarna har kartlagt skadorna i hjärnan och sett att de kemiska signalämnena är förändrade. Dessa ämnen behövs för att nervcellerna ska kunna kommunicera med varandra så att hjärna och kropp kan fungera. En sådan kemisk substans är acetylkolin. Vid Alzheimers sjukdom har hjärnan brist på acetylkolin men kan också ha för lite av andra signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin.

Källa: Alzheimerfonden.

Betting Rebel springer för fonden

Från Solvallas sida är det Bertram Langemar, ordförande för Solvallas vänner och veteraner som varit drivande att få Alzheimerfonden till banan. Med på tåget har även banans funktionär Annette Jansson varit, som själv är väldigt engagerad kring sjukdomen.

– För mig är det här en jätteviktig fråga. Min mamma drabbades av alzheimer och jag vet vad det innebär att som anhörig leva med sjukdomen nära. Det känns fantastiskt att vi fått till det här. Nu hoppas jag att frågan verkligen lyfts – och att folk förstår att det behövs pengar till forskningen. Jag och sambo Micael Broberg har beslutat oss för att skänka 20 procent av vad Betting Rebel springer in till Alzheimerfonden och hoppas det ger ringar på vattnet, säger Jansson.

Alzheimerfondens lopp går som lopp fyra på onsdag. Betting Rebel startar i lopp sex med Ulf Ohlsson i sulkyn och möter bland annat Håkan K Perssons Four Guys Dream.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.