Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åtgärderna efter Hov-rapporten

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Svensk Travsport och Travtränarnas Riksförbund har de senaste månaderna haft möten kring åtgärder efter Hov-rapporten. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

I en oberoende kartläggning om hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten framkom allvarliga missförhållanden, inte minst vad gäller arbetsklimatet.
Sedan dess har Svensk Travsport och Travtränarnas Riksförbund fört diskussioner och nu uppmanar de A-tränare att gå en introduktionskurs i arbetsrätt och arbetsmiljö.
– Vi är skyldiga att känna till arbetsmiljölagarna, säger Staffan Osterling, TR:s generalsekreterare.

Publicerad:

Förra året publicerades en studie av Klara Edlund, legitimerad psykolog och forskare, som riktade in sig på hälsa och välmående inom travsporten – samt galoppen. Resultatet av enkätundersökningen visade tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden. Utöver det framkom även flera punkter som kan kopplas till olika former av psykisk ohälsa. 

I samband med att rapporten kom ut annonserade Maria Croon, vd för Svensk Travsport, att de skulle lägga mer fokus på arbetsmiljöfrågor. Även Travtränarnas Riksförbund reagerade på vad som stod i den oberoende kartläggningen, och de senaste månaderna har de båda förbunden fört gemensamma diskussioner. 

– Det här är en fråga vi har jobbat med länge och den typen av utbildningar vi har ute nu har funnits länge. Frågorna om arbetsmiljö och arbetsrätt ligger med i licensutbildningen. Däremot kan man säga att vi nu har ett mer aktivt arbete med Travtränarnas Riksförbund som vill erbjuda och trycka på att det här är en viktig fråga bland sina medlemmar, säger Maria Croon. 

FAKTA

Resultatet i korthet:

  • Det föreligger tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden. 
  • Förekomst av mobbning samt emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.
  • Hög förekomst av störda ätbeteenden. 
  • Förekomst av kroppsmissnöje, tvångsmässig träning samt andra beteenden relaterade till viktreglering.
  • Hög förekomst av allvarliga symtom på psykisk ohälsa och sömnbesvär.
  • Förekomst av skador, smärta och problem relaterade till menstruationsrubbningar. 
  • Statistiska samband mellan olika typer av psykisk ohälsa och störda ätbeteenden, med miljöfaktorer som att ha utsatts för mobbning.

Källa: Hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten av Klara Edlund. 

En av sakerna de kommit fram till, så här långt, är att Travtränarnas Riksförbund kommer att bjuda sina medlemmar på en digital introduktionskurs i arbetsrätt och arbetsmiljö. Kvällskursen som är två och en halv timme arrangeras av Hästsportens Folkhögskola och kommer att hållas flera gånger under 2024, det första datumet är dock satt till den 7 mars. 

– Den här kursen, och om det blir några fler kurser, gör vi i lag med Svensk Travsport och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Vi vill att tränarna ska gå den här. I utredningen förekommer aspekterna med arbetsmiljö och hälsa. Vi kommer så småningom att ha en kurs även för hälsa, säger Staffan Osterling, generalsekreterare för Travtränarnas Riksförbund och fortsätter: 

– Vi är skyldiga att känna till arbetsmiljölagarna. De som gått tränarutbildningen de senaste åren har fått en bra genomgång, men det har inte de som gått kursen för tio år sedan, eller ännu längre tillbaka. Om de inte själv gått igenom den här kunskapen så har de inte gått några utbildningar i vad de är skyldiga till. Det handlar inte om om man vill eller inte, man måste följa lagar och regler. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Staffan Osterling är generalsekreterare för Travtränarnas Riksförbund och kommer själv att gå en introduktionskurs för att lära sig mer, förklarar han. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Travtränarnas Riksförbund vill öka motivationen för sina medlemmar att gå kursen. Förutom att bjuda på kursavgiften på 250 kronor ingår även en belöning till A-tränarföreningarna. 

– Alla lokala föreningar kommer att få 250 kronor per medlem som har gått den här kursen. Det blir en liten sporre att säga åt sina medlemmar att gå den. Det kommer fler kurser än den här pilotkursen. Då får man använda den här pengen i föreningen som man kan käka en god lunch för eller göra en aktivitet i föreningen. 

– Vi vill inte sätta fram någon piska, det här är istället en liten morot. Vi börjar i den änden, det är roligare. Det här är introduktionen så att de vet hur allvarligt det kan bli om man inte känner till de här bitarna. 

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Sofia Klingspor, HR-chef på Svensk Travsport, har deltagit i arbetet med åtgärderna efter Hov-rapporten. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Även Sofia Klingspor, HR-chef på Svensk Travsport, har suttit med i mötena med Travtränarnas Riksförbund som lett fram till de här första åtgärderna. 

– Vår bransch innefattar både travbanor men också väldigt mycket travtränare. Travtränare är arbetsgivare. Ska man driva de här frågorna handlar det om att ha bra arbetsplatser inom vår bransch. Det är väldigt positivt med samarbetet och dialogen vi har med TR då A-licensinnehavare har anställda och därmed en stor påverkanskraft i att förändra hur vi som bransch generellt ses som arbetsgivare. Det finns massa goda exempel men vi har som andra utmaningar, säger Sofia Klingspor. 

– Det handlar bland annat om arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor. Sen handlar det även generellt om hälsa, välmående och psykisk ohälsa som tyvärr är ett samhällsproblem i dag. Vi har en dialog för hur vi kan höja den nivån och driva de här frågorna framåt, säger Sofia Klingspor. 

Croon: “Lättare att få gehör”

Rapporten har gjort det tydligare hur man ska arbeta med de här frågorna framåt, menar Maria Croon.

– När man tagit fram den här typen av kartläggningar kan man också ta nästa steg. Vi hade bestämt redan från början att det som kommer fram i kartläggningen ska kunna publiceras och att vi ska ta det vidare sedan. En sådan här kartläggning gör kanske också att det blir lättare att få gehör för de här frågorna. Att de är viktiga för att vi ska kunna rekrytera fler till travet, både som arbetstagare och annat. Dessutom är det lagkrav, det är inte så att man kan hoppa över den här typen av frågor, säger Maria Croon. 

FAKTA

Introduktionskurs i arbetsmiljö och arbetsrätt: 

  • Plats: Digitalt. 
  • Datum: Kurs 1: 7 mars, 18.00-20.30 och kurs 2: 2 maj, 18.00-20.30
  • Om: Kursen är en kort intro- och inspirationskurs i vad du behöver hålla koll på som arbetsgivare. Kort om arbetsmiljö och enklare arbetsrätt.

Källa: Hästsportens Folkhögskola 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.