Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så jobbar ST – extrainsatt möte i kväll

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Under tisdagen kom Trav og Galopp-Nytt med nya uppgifter som pekar på att Propulsion blivit nervsnittad innan han såldes på auktion.
Ett par timmar senare kallade Svensk Travsports vd Maria Croon till telefonkonferens.

Publicerad:

Att tävla med en häst som blivit nervsnittad är förbjudet enligt det svenska reglementet. Under eftermiddagen presenterade Trav og Galopp-Nytt uppgifter som säger att den nyblivne elitloppsvinnaren och världsstjärnan Propulsion ska ha blivit nervsnittad.

Svensk Travsport har följt rapporteringen under dagen och håller i kväll en telefonkonferens med representanter från olika avdelningar.

– Det är inte säkert att det leder till någonting som gör att vi kan kommentera det i kväll. Det är klart att vi behöver undersöka det här för att förstå mer om vad det här är för fråga, säger Maria Croon till Travronden.

Det indikerar på att ni ser allvarligt på det?
– Än så länge vet vi inte om det är någonting. Vi behöver förstå om det ligger något bakom det här och i så fall vad. Vi måste börja där. Jag kommenterar inte det här mer än så just nu, säger Maria Croon.

ST: s chefsjurist Göran Wahlman kommer också att delta i mötet.

– Jag har ingen kännedom om några detaljer utan det påstås saker som vi måste kolla upp. Det är allvarliga påståenden givetvis, säger Wahlman.

I Trav og Galopp-Nytts artikel berättade Göran Wahlman om två olika typer av nersvnittning – fysisk och kemisk – samt att effekten av den kemiska varianten kan gå tillbaka så att nerverna fungerar igen. Han vågade däremot inte slå fast om reglementet tar hänsyn till det.

–  Det säger jag utifrån min egen lekmannakunskap. Exakt vad det innebär måste en veterinär få svara för.

Travronden har sökt Svensk Travsports chefsveterinär Antti Rautalinko.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS