Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Smittsamt hästvirus konstaterat i Sverige

Foto: TR BILD
Smittsamt hästvirus sprids i Sverige. Hästen på bilden har inget samband med artikeln. Foto: TR BILD

På flera platser i Sverige har det smittsamma hästviruset EHV-1, även kallat abortvirus, konstaterats.
Än så läge har inga travstall drabbats.
– Det är ett virus som tar fart på vintern och kan leda till allvarliga konsekvenser, säger statsveterinären Gittan Gröndahl.

Publicerad:

Hästsmittan har konstaterats i två stall i Göteborg och och ett i Östergötland. I Göteborg tvingas en fältrittklubb ha sina hästar i karantän.

– Under det virusutbrott vi har just nu i Sverige har det bara varit milda symptom. Vi följer utvecklingen så gott vi kan, säger Gittan Gröndahl som är statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Hur farligt är det här viruset ?

– I de allra flesta fall får hästen bara feber eller luftvägsproblem. Men det kan faktiskt leda till döden. Det är mer sällsynt, men det händer ändå varje år. Hästar kan drabbas neurologiskt och få blodproppar i ryggmärgen. Man kan se att de blir vingliga och svaga. En del blir förlamade i bakdelen och så svaga att de inte kan resa sig och måste avlivas. Dräktiga ston kan också förlora sina föl, därav namnet abortvirus.

Inte konstaterats i travstall

Viruset har inte konstaterats i något travstall.

– Men det är inte så att travet är förskonat. Det är några år sedan som ett travstall i Östergötland drabbades och hästarna fick den neurologiska formen. Det är väldigt olyckligt att få in det i ett travstall där hästarna reser mycket och tävlar. Det kan få stora konsekvenser och smittan kan bli väldigt spridd, säger Gittan Gröndahl.

Har du några råd till travtränare?

– Jag tycker att man ska ta tempen på sina hästar regelbundet och har de feber ska man inte bara hoppas på att det är en febertopp som går över. Det är bättre att ha en plan och veta var man kan ställa undan sjuka hästar så de inte smittar andra. Med ett enkelt blodprov kan man få svar om det är just är EHV-1. Det är frivilligt att vaccinera mot EHV-1 och kvarka men det är ett råd jag kan ge – att man ska göra det. Man skyddar sina hästar och riskerar inte stora ekonomiska konsekvenser.

"Då spred sig viruset till tio länder"

Gittan Gröndahl kommer väl ihåg när viruset spreds på flera ridklubbar i Sverige och internationella tävlingar 2019 och 2021. Flera hästar dog och många insjuknade i nervsjukdomen som orsakades av viruset.

– Det var en rysare för hela hästvärlden. Friska hästar gick från att kunna tävla ena dagen till att vara förlamade någon dag senare. När man fick  in det på en ridtävling 2021 i Valencia spred sig också viruset till tio länder.

Gröndahl liknar smittspridningen med covid-19.

– Det är väldigt smittsamt i ett stall eftersom det är ett luftvägsvirus. Även vi människor kan sprida det från häst till häst med dålig handhygien, utan att vi själva blir smittade, säger Gittan Gröndahl.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.