Sveriges ledande travtidning
ANNONS

STL-tävlingar flyttas efter konstaterad smitta

Foto: Mantorp/TR BILD
Mantorp Hästsportarena. Kommunikatören Erica Rydell (föräldraledig), arenachefen Linda Nordvall och sportansvarige Roger Elebring. Foto: Mantorp/TR BILD

På tisdagsmorgonen rapporterade Travronden att hela Mantorptravets anläggning är stängd på grund av misstänkta fall av virusabort (EHV-1) på travskolans hästar. Nu har sjukdomen konstaterats och beslutet att STL-tävlingarna den 3 juni flyttas från Mantorp till Eskilstuna fattats.

Publicerad:

Svensk Travsport meddelar tävlingsflytten via sin hemsida. I söndags upptäcktes neurologiska symptom på två travskolehästar i Mantorp. Stallbacken isolerades och prov togs på de sjuka hästarna, provsvar som konfirmerade misstanken om EHV-1 i neurologisk form.

– EHV-1 är ett luftburet virus och mycket smittsamt. Vi kan inte garantera säkra förhållanden för att genomföra travtävlingar och därför isoleras nu hela Mantorp Hästsportarena tills vidare, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko, enligt förbundets hemsida.

FAKTA

EHV-1

Ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen. EHV-1 är anmälningspliktigt.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Neurologiska symtom uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen. Ibland lutar sig hästen mot något för att hålla balansen och den kan vara apatisk och ha svårt att resa sig. Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering. Förlamning av penis förekommer också.

Källa: SVA.

De planerade STL-tävlingarna i Mantorp den 3 juni flyttas därmed till Eskilstuna.

– Det är självklart tråkigt att behöva flytta STL-tävlingarna från Mantorp. För oss är det dock prioritet att nu ta hand om de sjuka hästarna och förhindra vidare smittspridning, säger Linda Nordvall, vd på Mantorp Hästsportarena, på förbundets hemsida.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.