Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elfvings stall avspärrat i väntan på provsvar

Foto: MIKAEL WIKNER/TR BILD
Joakim Elfving har tagit test för kvarka på en av sina tvååringar. Foto: MIKAEL WIKNER/TR BILD

Travronden berättade tidigare i dag om misstankar om kvarka på Rommes stallbacke. Det handlar om Joakim Elfvings stall.
– Det är stallet där jag har mina unghästar och många har varit lite förkylda under några veckors tid, säger Joakim Elfving.

Publicerad:

Det var i fredags som Joakim Elfving valde att kontakta veterinär för att göra ett test. En av de tvååriga stona hade lymfknutor mellan ganascherna som sprack och det är ett symptom för kvarka.

– Det var lite märkligt för hon har varit fri från feber i fem veckor. Men då det sprack i ganascherna så ville han ta ett prov för att ha ryggen fri om det skulle vara något. Det kan lika gärna vara en allergisk reaktion, säger Joakim Elfving.

Två snoriga

Annars ser den långdragna förkylningsperioden bland unghästarna ut att vara i slutskedet.

– Ja, just nu är det två hästar som är snoriga. Det är ingen som har varit jättesjuk, men någon sorts virus måste jag ha haft i stallet. De har kunnat träna bra under hästen och större delen av vintern så jag var långt fram med mina tvååringar innan förkylningarna kom. Men det är som med dagisbarn, man får räkna med att det blir sjuka, säger Elfving.

Nu väntar han på provsvaren om det är kvarka eller inte och svaren bör dyka upp på tisdag eller onsdag.

– Jag känner mig själv ganska lugn och jag tror inte att det är kvarka. Men det är min skyldighet att göra tester då det finns symptom. Man måste göra det med hänsyn till alla andra tränare som håller till på banan.

FAKTA

Kvarka

Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Kvarkan, som är en smittsam bakterie, ställer till stora bekymmer för både hästar och hästägare.

Symptomen vid klassisk kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Ibland spricker lymfknutorna upp och gult var kommer ut. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde. (Källa: Agria)

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.