Sveriges ledande travtidning
ANNONS

SVA:s veterinär om kvarkautbrottet på Romme

Foto: GÖRAN EKEBERG/ADDLIGHT/THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Gittan Gröndahl menar att man nu måste göra allt för att stoppa spridningen av kvarka. Foto: GÖRAN EKEBERG/ADDLIGHT/THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Tävlingsdagarna på Romme flyttas på grund av konstaterad kvarka.
Gittan Gröndahl är tillförordnad statsveterinär i hästsjukdomar vid SVA och hon är inte förvånad över smittan som upptäckts.
– Jag tror inte att travhästvärlden har insett att kvarka är ett hot och en risk för deras säsong och ekonomi.

Publicerad:

I tisdags konstaterades det att en häst som står uppstallad inne på Rommetravet drabbats av kvarka. Inledningsvis kände banan sig trygga i att genomföra de planerade tävlingsdagarna men senare under onsdagen kom andra besked. Då kommunicerade Svensk Travsport att de efter ett möte med den berörda banan och Jordbruksverkets banveterinär tagit beslutet om att flytta de kommande lopp från Romme. 

Kvarka är en smittsam infektion som ger symptom som hög feber och svullna lymfknutor. Förutom i Dalarna har det enligt Svensk Travsports hemsida även konstaterats kvarka i Eskilstuna kommun. 

För Gittan Gröndahl som är tillförordnad statsveterinär i hästsjukdomar vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) kommer smittan bland travhästar inte som någon överraskning. 

– Det har varit kvarka på många andra travställen under 2022 så jag är inte alls förvånad över att det dyker upp i Dalarna nu. Det har legat och briserat under ytan en längre tid med spridning av kvarka bland travhästar. 

“Unga hästar får lättare infektioner”

Gittan Gröndahl berättar att kvarka smittar via de bakterier som kommer ut från nosen på hästen. Således är hästarna väldigt utsatta i loppsituationer där de andas häftigt samtidigt som de springer mycket nära varandra. 

– Det blir väldigt mycket vätska och ånga med smittämnen som andra hästar kan andas in rakt in i sina luftvägar med hög kraft. 

Smittor och luftvägsinfektioner kan vara en travtränares värsta fiende och inför start har vissa en rutin där de kontrollerar hästens status med ett blodprov. Vissa åker även till veterinären för att kolla halsen med endoskopi.

Är travhästar mer sårbara för luftvägsinfektioner?

– Jag kan inte svara på det men det borde vara så eftersom hästarna reser och blandas hela tiden. De blir sårbara för att det är en stress för immunförsvaret och de är ganska unga också. Man vet att unga hästar lättare får infektioner. De har inte byggt upp samma immunförsvar ännu. Det finns flera olika faktorer som gör dem mer sårbara. De hålls också ofta i stora grupper och då är det lätt att en smittspridning sker när man har så många hästar på ett ställe. 

“Verkar acceptera det”

Trots att många vill försäkra sig om att hästarna tävlar med friska halsar så menar Gittan Gröndahl att aktiva inom travsporten inte verkar ta smittor på allvar. Och där skiljer sig travet från andra hästsporter.

I ridsportens tävlingsreglemente står det att ryttaren ansvarar för att hästen under de tre senaste veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom. En häst som ska tävla får heller inte ha vistats i ett stall där smittsam sjukdom förekommit, det gäller även vid misstanke om smitta. 

Är man mer försiktig vid feber och liknande symptom inom ridsporten?

 – Lever man dagligen inom travet så ser man att många verkar acceptera att det hela tiden kommer luftvägsinfektioner med feber. Många hoppas att det går över och tar inga prover. Jag tror att det skulle vara bättre för hästvälfärden att inte ha så många infektioner som travet har. Om man skulle ta i det på ett annat sätt så tror jag att man skulle kunna få ned frekvensen med luftvägsinfektioner och halsinfektioner.

 – Man kanske inte riktigt har insett att de här sjukdomarna är smittsamma och kommer göra att andra hästar får ont i halsen och presterar sämre. Det är som att det är inbyggt en bristande rutin i många stall. Man har inget isoleringsstall, man har ingen rutin för att flytta undan hästar med feber eller stänga stall. Det tycks som att alla inte tar det på allvar. 

Rådet kring EHV-1: “Det är det bästa”

Just nu är det även säsong för andra smittsamma sjukdomar. På kort tid har två fall konstaterats av det fruktade abortviruset EHV-1. Det kan orsaka feber och förkylning men också plötslig kastning hos dräktiga ston. Det finns även en neurologisk variant av sjukdomen. 

Är det något särskilt man bör tänka på där i föltider?

 – Det är att hålla sina dräktiga märrar väldigt isolerade från tävlingshästar eller nya hästar som kommer in. Det går att vaccinera de dräktiga stona mot virusabort men det är inte ett hundraprocentigt vaccin. Man ska därför inte lita på att alla vaccinerade hästar har ett hundraprocentigt skydd. Det bästa är om dräktiga hästar inte står med andra hästar som är ute och reser, säger Gittan Gröndahl och tillägger: 

 – Luftvägsvirus som EHV-1, EHV-4 och influensa sprids via luften mer effektivt än kvarka, som är en bakterie. Om inte hästarna är vaccinerade och är på samma anläggning så kan det lätt ge en epidemi av luftvägsvirus. 

“Tror inte att de insett”

Gittan Gröndahl menar att det viktigaste att göra när man får in en smitta i stallet är att agera direkt. Kvarka är också en sjukdom som det finns vaccin för. 

– Jag tror inte att travhästvärlden har insett att kvarka är ett hot och en risk för deras säsong och ekonomi och att det finns ett vaccin. Det är två till tre sprutor som krävs för att få ett grundskydd.  Nu saknas det studier på hur länge det grundskyddet sitter i men en första gissning är att det kan bli bra om man tar tre grundsprutor och sen en spruta en gång om året. 

Hur viktigt är det att stoppa smittan av kvarka som råder just nu?  

– Jag tror att det är avgörande att stoppa smittan. Har folk snoriga hästar och om de har hästar som blir svullna i lymfknutorna under hakan – då ska de ta prov för kvarka. Det går att stoppa smittan om man är smart. Isolera de sjuka hästarna tillräckligt länge innan de får gå tillbaka till andra hästar. 

– Det gäller att alla är på hugget och tar rätt prover så fort det finns en misstanke. Det kan fördröja diagnosen om man inte tar prov på de som kanske är lite lindrigt sjuka i början. Man kanske tänker att det bara är en vanlig förkylning – men så är det kvarka. 

Rådet: Isolera snabbt 

Hennes främsta råd är att snabbt isolera sjuka hästar. Det gäller även i väntan på provsvar om man har en häst som man misstänker är sjuk. 

– Man kan se över vad man skulle ha för möjligheter att snabbt isolera en häst. Har man någon utebox eller annat ställe att ställa den? Eller kan man ställa den längst bort i stallet och sätta upp en hel mellanvägg? Vad ska man göra om man i dag hittar en sådan häst, det kan vara bra att tänka på. 

Hur länge ska en häst med kvarka isoleras? 

 – Från SVA rekommenderar vi att den häst som varit sjuk ska hålla sig undan andra hästar i fyra till sex veckor efter sista symptomen, såvida man inte har provtagit den och den är helt ren från kvarka. 

– Det är vanligt att de har rester av kvarka långt efter att de inte längre visar symptom. Det är klart att de kan röra på sig under den tiden men om man släpper ihop den med andra hästar så finns det en viss risk att det blir en spridning. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.