Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aetos Kronos allvarligt skadad

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Jerry Riordan och Aetos Kronos (arkivbild). Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Uppladdningen inför det franska vintermeetinget avbröts av ett mardrömsbesked: Aetos Kronos har reagerat så allvarligt på en behandling att framtiden oviss.
– Det är det värsta som har hänt i min karriär, säger Jerry Riordan.

Publicerad:

Under onsdagseftermiddagen rapporterade Kanal 75:s reporter Matteus Lillieborg att Aetos Kronos karriär är i fara. När Travronden kommer i kontakt med Jerry Riordan använder han samma ordval. Det är ena halvan av huvudet som har drabbats av någon typ av förlamning. 

– Halva ansiktet är förlamat. Det hänger runt ögat och näsborren fungerar inte, säger Riordan.

Enligt tränaren fick hästen symptom 15 minuter efter en veterinärbehandling. 

– Han började svettas och sedan kom det andra. 

Halmstadtränaren är både ledsen och upprörd på samma gång. Han menar att det handlar om felaktig behandling från veterinären. 

– Hästen var där för en halvårskontroll och han skulle få en PRP-behandling som går ut på att använda blodplasma från hästens eget blod. En av fördelarna med det är att man inte behöver oroa sig för någon reaktion. Av någon anledning skulle hästen även injiceras med antiinflammatoriskt vilket inte var nödvändigt i det här fallet. När det gjordes måste de ha missat venen och träffat en nerv. Nu kanske han aldrig kan tävla igen. 

Vad händer nu? 

– Vi måste stämma kliniken förstås. Det är ett solklart fall av felbehandling. Och det var en behandling som aldrig skulle ha gjorts. Det skulle aldrig ha hänt. Aetos är ett offer här. 

Riordan påpekar att veterinären varit hjälpsam.

– Veterinären vill hjälpa till och har haft kommunikation med en veterinär i Halmstad. 

Hur mår hästen?

– Det som är bra är att han är glad. Du kan ju föreställa dig hur det är när en näsborre inte fungerar. Nu hoppas jag bara att allt blir bra. Även om det tar två år eller om han är pensionär. Bara det blir bra. 

En av hästens delägare är en erfaren veterinär. 

– Jag har beskrivit symptomen för honom och han säger att om Aetos ska bli bra igen kan det dröja en till tre månader. 

– Jag fick även rådet att fortsätta träna honom lite lätt. Han var ute på en joggingtur med en massa andra hästar i stallet. De kom in med runt 60 i puls och han kom in med 84. Mer än 20 slag högre än på hästar han äter till lunch. 

Travronden har varit i kontakt med veterinären som via sms svarar att enskilda fall inte kommenteras. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.