Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elin Johanssons hästar hittades med sticksår i hagen

Foto: PRIVAT
Lyckans Engla (vänster) och Zätastabben (höger) har skadats efter att ha hittats med skärsår i hagen. På Zätasnabben syns bandaget på högerbenet. Foto: PRIVAT

På bara några dagar har två av Elin Johanssons hästar hittats med sticksår i hagen. Enligt henne är det uppenbart att det inte rör sig om en olyckshändelse och hon har polisanmält händelserna.
– Det är svårt att ta in hur pass skadade de är, säger Elin Johansson.

Publicerad:

Elin Johansson är B-tränare med licens på Bergsåker och sex hästar på träningslistan. De senaste dagarna har varit omtumlande efter att treårige Zätastabben och ett år äldre Lyckans Engla hittats med sticksår i sina respektive hagar.

– Vi har två hästar som på något sätt blivit skurna. Lyckans Engla har blivit stucken i ljumsken och Zätastabben har blivit skuren i ett framben och fått en muskel avskuren. Han är ihopsydd och kommer få stå i box tills det är läkt. Lyckans Engla får i alla fall vara ute i hagen men för Zätastabben är det strikt boxvila, säger Elin Johansson.

Enligt Elin Johansson finns det flera faktorer som starkt pekar mot att hästarna har skadats avsiktligt av en människa. Dels sårens utseende och dels att man har hittat ett möjligt tillhygge i en av hagarna.

– Det är väldigt uppenbart att det inte är en olyckshändelse. Ljumsken kommer hästen inte åt själv och på den andra hästen är det så markanta sticksår, skadan är uppifrån och ner mot knät. Hade det varit åt andra hållet hade man funderat lite på om det hade kunnat hänt av sig självt, men veterinären säger att det inte kan vara så. Det som är väldigt otäckt är att vi hittat en flaska som låg i hagen där en av hästarna blivit skadade.

Inte skett samtidigt

Skadorna har heller inte skett samtidigt utan med flera dagars mellanrum. Tränaren berättar vidare att det skett i hagar med begränsad insyn.

– Det började i lördags då vi upptäckte skadan på Lyckans Engla, den andra upptäcktes under onsdagen. Han var väldigt illa tagen så det var bara att åka till kliniken på en gång. Det är svårt att ta in hur pass skadade de är och jag vill inte förstå att det är någon som har gjort detta. Vi har kunnat ha hästarna ute dygnet runt under hela sommaren men nu kommer vi inte ha det längre.

Foto: EMMY ERIKSSON
Elin Johansson tillsammans med två andra hästar som ej har med den aktuella händelsen att göra. Foto: EMMY ERIKSSON

En polisanmälan är upprättad men tränaren är skeptisk till att sanningen om vad som skett kommer att komma fram.

– Jag har väldigt svårt att tro att vi får veta vad som hänt, det känns långsökt. Men jag hoppas det för rättvisans skull. 

Zätastabben är sydd medan såret på Lyckans Engla fortsatt är öppet då det inte kan behandlas på annat sätt än att tvättas. Ingen av hästarnas skador är i dagsläget livshotande.

– Det skulle i så fall vara om det blir infektioner. Såret i ljumsken går inte att sy eller plåstra om på något sätt utan det är öppet men tvättas dagligen. Zätastabben är sydd och plåstrad. Min största oro med honom är muskeln som är av. Även om hästen i sig kommer klara sig och vara frisk så vet jag inte om han kommer bli en travhäst. De övriga musklerna måste kunna stödja upp den muskel som är av för det kommer inte att läka.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.