Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

20.000 i böter för innehav av franskt blister

Foto: TR BILD
Genrebild, bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TR BILD

För en tid sedan kunde Travronden avslöja att Svensk Travsport hade en pågående utredning mot en a-tränare, då man hittat franskt blister i stallet. Nu har dom kommit från Ansvarsnämnden.

Publicerad:

Den 16:e april var Svensk Travsport på besök hos a-tränare Patricia van der Meer. Hos a-tränaren hittade man ett flertal preparat, däribland franskt blister, någonting som är förbjudet enligt karens- och förbudslistan. Under punkt 4. Substanser som är förbjudna att användas till hästar som ska tävla, står det följande:

"Följande förbjudna substanser, inkluderande övriga substanser med liknande kemisk struktur eller liknande biologisk effekt, är förbjudna att använda, lagra, tillverka, importera, exportera, sälja, distribuera, förvärva, skicka eller överlåta

e) Behandling med preparat innehållande arsenik, bly, kvicksilver, krotonolja eller cederolja. Andra produkter, metoder, preparat och substanser som används i syfte att påverka cirkulationen i huden och underliggande vävnad är förbjudna om de orsakar obehag, smärta eller hudskador hos hästen."

Franskt blister, av märket Baume Caustique, innehåller krotonolja.

I nämndens beslut går det att läsa: 
"I samband med besöket har Patricia Van Der Meer sagt att det aktuella preparatet inte är hennes. Hon hittade det i en lägenhet på gården som hon städade ur för att en praktikant skulle flytta in där. På fråga varför preparatet fanns i hennes selkammare uppgav hon att hon inte visste var hon skulle göra av det när hon hittade det i lägenheten. Hon sa också att hon inte blistrar sina hästar."

Vidare skriver Ansvarsnämnden: "Det ankommer på Patricia Van Der Meer som tränare att förvissa sig om att det inte förekommer förbjudna preparat m.m. i hennes verksamhet. En motsatt utgång skulle te sig helt orimlig då tränare skulle kunna förneka all kännedom om preparat och då frias vilket inte kan ha varit Antidopningsreglementets mening. Patricia Van Der Meer ska därför ådömas ett bötesstraff."

Patricia van der Meer döms till 20.000 kronor i böter.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.