Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bildextra: Här gör antidopinghunden Lykke debut

Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
Lykke arbetar under tävlingsdagen på Jägersro. Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD

Här tar Svensk Travsports antidopinghund Lykke sina första officiella steg i samband med tävling.

Publicerad:

Under lördagen gjorde Svensk Travsports antidopinghund Lykke sitt första besök på travbana, i officiella sammanhang. Tillsammans med sin hundförare Fia nosade han sig runt i diverse stall, för att leta efter otillåtna preparat.

Hur många preparat kan Lykke nosa sig fram till?
– Lykke kan träna in väldigt många olika preparat. Vi har tränat in preparat redan nu, så han är redan intränad på ett antal preparat. Sedan kommer vi bara fortsätta träna in honom på fler preparat, så han kommer inte vara begränsning på våra bedömningar, säger Svensk Travsports avdelningschef för hästvälfärd, Mattias Falkbåge.

Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD

Kommer Lykkes arbete enskilt kunna vara bevis för er?
– Lykke kommer peka riktningen för oss, han kommer vara som ett sållningsinstrument. Han kommer markera om det finns eventuella preparat, sedan tar vi prover om han skulle markera. Vi behöver ytterligare bevis i beviskedjan, det räcker inte med att bara Lykke markerat för att fälla någon.

Hur många boxar kommer Lykke kunna arbeta i, per dag?
– I dag är första officiella arbetsdagen för Lykke, så nu handlar det om att sätta riktlinjer för honom framöver. Hur mycket orkar han med? Det är något vi kommer lära oss med tiden.

– Jag har goda förhoppningar om det här pilotprojektet, nu får det visa sig framöver hur många preparat vi kommer kunna träna in, men även vad Lykke kommer hitta, och när han kommer markera. Men jag tror även att det har en förebyggande effekt, att bara vara ute i de här miljöerna.

Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD

Vad kommer Lykkes främsta arbetsuppgift bli framöver? Kommer han mest arbeta i samband med tävling, eller kommer han hjälpa till vid riktade besök också?
– Lykke kommer blanda sina uppdrag, det kommer vara tävlingsdagar, det kommer vara träningsprover, men även vid riktade besök och spaningsarbete. Så jag hoppas och tror att han blir en bra komponent i vårt antidopingarbete.

Joakim Lövgren var tidigt på plats på Jägersro och såg Lykke på stallbacken.
– Jag hälsade honom välkommen. Det är klart att det är jättebra, allting som handlar om att försäkra om att vi har en ren sport är bra. Sedan får vi se hur mycket olika preparat Lykke kommer kunna nosa upp, det är ju ingenting som är kommunicerat. Men oavsett vad är det bra, inte minst i förebyggande syfte. Det blir spännande att se hur formkurvan kommer se ut i vissa stall här framöver, säger Lövgren.

Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
Foto: DENNIS ENGELBO/TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.