Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny karens- och förbudslista från den 1 mars

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Karens - och förbudslistan för tävlingshästar får ett par förändringar från och med 1 mars 2023. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Från och med den 1 mars tilkommer en del nyheter i karens - och förbudslistan. 

Bland annat förbjuds DMSO.

Publicerad:

Det var under onsdagen som Svensk Travsport meddelade att de i samarbete med de skandinaviska länderna och nordiska kommittén (NEMAC) reviderat karens-och förbudslistan. De nya ändringarna kommer att gälla från den 1 mars i år. 

En av de ändringarna som sticker ut är att DMSO-behandling förbjuds för invärtes bruk. Bryter man mot förbudet så tilldelas hästen ett tävlingsförbud på minst sex månader. 

ST skriver att undantaget är om DMSO tillsats som hjälpsubstans/hjälpämne i ett läkemedel med marknadsföringstillstånd till häst eller annat djurslag. Det omfattas då dock av specifika karenstider och internationella restvärden. 

FAKTA

DMSO

DSOM (Dimethylsulfoxid) är en kemisk substans som inte är ett godkänt läkemedel till djur inom EU. Förbudet av användning av DMSO som läkemedel till häst införs till följd av veterinärförordningen EU 2019/16, artikel 112, som reglerar val av läkemedel till djur. 

Källa: Svensk Travsport

Bland de andra ändringarna nämns bränning/frysning. Från den 1 mars ändras förbudet vid bränning från minst ett år till livstids avstängning från tävling. Undantaget är frysbräning av överben och harspatt som utförts av veterinär. 

Ämnet omeprazol som bland annat finns i läkemedlet Gastrogard som används till magsår på häst är sedan tidigare belagd med 96 timmars karens. ST avråder nu från omeprazol i injektionslösning (inte registrerat i Sverige) då utsöndringstiden kan pågå i upp mot ett par veckor. 

Du hittar fler av de nya förändringarna på Svensk Travsports hemsida. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.