Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Glädjebesked för Lövgren

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Joakim Lövgren. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Joakim Lövgrens ansökan om inhibition har godkänts av förvaltningsrätten. Därmed kan Jägersrotränaren återvända till tävlingsbanan och köra med körspö tills vidare.

Publicerad:

I början av juli beslutade Länsstyrelsen att förbjuda Lövgren "att inneha ett spö under travlopp i tävlingssyfte” sedan märken påträffats på hästen Piccadilly i våras. Jägersrotränaren valde med ST och juridisk hjälp i ryggen att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. 

Samtidigt bad Lövgren om inhibition, som i korthet skjuter på verkställande av beslut tills dom vinner laga kraft, och på tisdagen kom ett glädjande besked. Förvaltningsrätten beslutade att tillmötesgå tränaren, vilket Expressen var först med att rapportera om.  

– Inhiberingen gick igenom och nu kan jag köra lopp med körspö som alla andra, säger Lövgren till Travronden. 

Hur känns det?

– Det känns som att rim och reson har förts tillbaka till verkligheten. Det var verkligen ett udda beslut som inget sett eller hört talas om förut: att en tjänsteman på Länsstryrelsen går in och bestämmer vilken utrustning en aktiv får använda på tävling. Det är väl på ett sätt lite onödigt att man ska behöva bli glad över att det normala är tillbaka.

Comeback i kväll

Joakim Lövgren har inte kört totalisatorlopp sedan den 6 juli på svensk mark, däremot har han gästat danska Charlottenlund vid ett tillfälle där länsstyrelsens beslut inte gäller.

Börjar du köra lopp igen?

– Ja, med start i kväll.

Länsstyrelsens beslut har alltså överklagats och Lövgren välkomnar en rättslig prövning.

– Det är en helt annan grej. Då blir det rättssäkert. Man får en chans att bemöta det hela. Det här har varit ett wake up call om hur verkligheten ser ut, vilken befogenhet tjänstemän tror sig ha. Vi ska nog inte räkna med att den här aktivistiska andan kvävs av det här. Vi gör oss beredda på att de kommer överklaga och att de på andra sätt kommer att försvåra för verksamheter inom travet och andra djurägare. Det är ett mönster som har blivit tydligt för mig de senaste veckorna eftersom jag har fått uppbackning från andra personer som har drabbats. Det finns en enorm kritik mot Länsstyrelsen i Skåne. Från början blev jag förvånad, men nu när jag har fått mer insikt förstår jag varför.

FAKTA

Inhibition

Inhibition är inom juridiken ett beslut av en högre instans att inställa verkställighet av en dom eller ett beslut. Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.