Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Forskningsprojekt visar hur smitta kan hindras i häststall

Plötsligt drar sprinklersystemet i gång och ett medel sprutas ut över hästarna i stallet.
Det här ingår i ett forskningsprojekt på Wången där resultatet nu är klart.
– Helt rätt i tiden med tanke på hur mycket vi fokuserar på att förebygga smittspridning inom travet, säger Ulf Hedenström som är veterinär på Wången.

Publicerad:
Foto: Patrick Sjöö
"Man kan säga att vi marinerade hästarna med det här medlet under forskningen", säger veterinären Ulf Hedenström. Foto: Patrick Sjöö

– Det har funnits i potatislager och i omklädningsrum men aldrig i ett helt häststall.

Så säger Wångens veterinär Ulf Hedenström när han visar Travronden runt i stall F på travskolan. Alla 16 boxar i stallbyggnaden har varsin sprinkler och i duschrummet finns det två.

Smittskydd har alltid varit en viktig fråga när travhästar flyttas runt bland stallar och tävlar på olika banor. Efter kvarkautbrottet på Romme fick debatten ny fart.

– Det är viktigt att diskutera smittskydd och förebyggande jobb runt det. Naturligtvis känns extra passande att visa upp vårt forskningsresultat nu med tanke på det som hände på Romme och för att det just nu är den internationella kvarkaveckan, säger Ulf Hedenström.

Foto: Patrick Sjöö
Väteperoxid sprutas över hästarna. Foto: Patrick Sjöö

Projektet går ut på att systematiskt desinficera ett stall med dimningsteknik och vattenrening. Via sprinklersystemet sprutas ett medel med långtidsverkande väteperoxid ut i stallet.

– Att vi testat att spruta ut väteperoxid även när hästarna står inne i stallet är unikt. I tidigare test har det varit tomt i stallet när man desinficerat. Medlet ska bryta utbrott av en mängd sjukdomar. Kvarka, ringorm, influensa och corona för att nämna några. När väteperoxiden har verkat i stallet blir restprodukterna vatten och syre. Det jag framför allt vill poängtera med forskningen är att det här har varit helt ofarligt för hästarna, säger Roger Mahrle Riwik på företaget Hippofix som ligger bakom medlet.

Wångens veterinär Ulf Hedenström, som också jobbar som banveterinär och rådgivande smittskyddsveterinär på Östersundstravet, fyller på:

– Av 950 tempregistreringar under studien hade vi två avvikelser och det var för en häst som startar och alltid går ner i temp av det. Med tanke på att hästarna höll jämnare vikt och morgontemp under försöksperioden tror jag att de mådde bättre än vanligt under forskningen. Men det har jag inget sanningsenligt resultat på, säger Hedström.

Testade med dricksvatten

Tidigare har det också testats med väteperoxid i hästarnas dricksvatten. Ena sidan av stallgången fick behandlat vatten under några veckor medan den andra fick obehandlat. Sedan bytte man sida.

– Det visade sig att hästarna hellre drack det behandlade vattnet. De vill han fräscht och fint vatten precis som oss människor fick vi ganska klart för oss, säger Hedenström och skrattar.

Tror du att dimning blir verklighet på alla travbanor i framtiden för att kunna förebygga smitta? 

– Som det ser ut efter det här projektet tror jag inte bara att det gäller travbanor utan alla anläggningar där det vistas djur inklusive människor som kan sprida smitta. Det här är ju ett väldigt enkelt och effektivt sätt att förhindra smitta.

Vad det något som överraskade i forskningsprojektet?

– Ja, det ska väl vara att hästarna blev ljusare i pälsen av det här medlet, men det är helt ofarligt. Däremot var det några elever som var borta några veckor som inte kände igen sina hästar när de kom tillbaka (skratt).

Foto: Patrick Sjöö
Roger Mahrle Riwik på företaget Hippofix visar upp att det även finns portabel utrustning. Foto: Patrick Sjöö
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.