Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästar ska registreras av smittskyddsskäl

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Johan Untersteiner med Kriteriefinalisten Address Book. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Coronapandemin har lamslagit världen.
Från och med 21 april 2021 ska samtliga hästar ha en registrerad ”hemadress”.
Anledningen är att kunna bekämpa just större sjukdomsutbrott på hästar.

Publicerad:

Under fjolåret beslutades det – på EU-nivå – under Animal Health Law (AHL) att registret över hästar i medlemsländerna måste bli bättre. Den nya förordningen innebär att alla med landlevande djur ska registrera dessa samt i hästbranschens fall även registrera anläggningen storlek, geografisk position samt vad det är för typ av häst. 

– Det handlar om smittspårning och smittskydd. Om vi skulle få in något elände, som afrikansk hästpest till exempel, är det viktigt att vi vet exakt var hästarna finns. Det finns register över hästar redan i dag, men där ingår inte var de hålls, har Jordbruksverkets handläggare, David Slottner, tidigare sagt till Hippson.

Från den 21 april ska såväl anläggningar som hästar finnas registrerade hos Jordbruksverket. Travsportens aktiva behöver, i enlighet med Svensk Travsports regler, redan redogöra för var hästarna finns ut ett antidopingperspektiv, nu tillkommer dock administration av nya skäl.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.