Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Borde ha uppmärksammats tidigare"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Svensk Travsport hade presskonferens under torsdagen där man presenterade utredningen kring Propulsion. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På torsdagen presenterade Svensk Travsport utredningen kring Propulsion. Där bekräftades att hästen blivit nervsnittad i USA 2015. Nu går fallet vidare till ansvarsnämnden.

Publicerad:
TV:
Maria Croon om utredningen kring Propulsion

Kort efter att Propulsion vann Elitloppet i maj i år framkom uppgifter om att Propulsion nervsnittats i USA innan han importerades till Sverige 2015. Dagar efter att uppgifterna framkommit startade Svensk Travsport en utredning – den presenterades av Svensk Travsport under torsdagen och visar att Propulsion tävlat nervsnittad på svensk mark, vilket är otillåtet. Det innebär att hans 45 starter på svensk mark ogiltigförklaras, resultatlistorna korrigeras och att prispengarna återkrävs från ägaren Stall Zet.

– Den situation vi nu har att hantera är oerhört tråkig för alla parter och för travsporten i stort. Det är en mängd händelser, situationer och människor i både USA och Sverige som på olika sätt har varit en del av ärendet, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport. 

 

TV:
Pehr Jern om utredningen kring Propulsion

Utöver prispengarna har ännu inget beslut tagits gällande tränaren Daniel Redéns ansvar för att hästen startat trots den förbjudna behandlingen.

– Eftersom hästen är nervsnittad har den inte varit startberättigad, trots det har den deltagit i ett antal tävlingar. Ärendet lämnas vidare till ett av travsportens beslutande organ, ansvarsnämnden, för prövning av tränarens ansvar, säger Maria Croon.

– Vi har inte funnit några omständigheter som kan styrka att Redén haft uppsåt att bryta mot tävlingsreglementet, säger Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport.

I juni startade Svensk Travsport en oberoende granskning av förbundets hantering av importärendet gällande Propulsion.

– Förbundet borde ha uppmärksammat informationen om att Propulsion var nervsnittad och hanterat den, även om det varken förekommit ett liknande ärende tidigare eller senare. Svensk Travsport vidtar nu en rad olika åtgärder för att förändra och tydliggöra regelstyrning, förbättra interna processer och säkerställa att systemstödet och behörigheter speglar verksamhetsbehoven, säger Maria Croon.

TV:
Göran Wahlman om utredningen kring Propulsion

Pehr Jern, extern konsult, ansvarig för granskningen av förbundets hantering av importärendet, sa följande om Svensk Travsports undersökning som gjordes av Propulsion 2019 då det först började ryktas om att hästen av nervsnittad.

– 22 juni 2019 vid tävlingar i Rättvik kontaktades Daniel Redén av dåvarande utredningschef (Steen Morten Johansen, reds anm.) och de kom överens om att hästen skulle undersökas. Vid själva utredningen använde utredningschefen en veterinär knuten till stallet och hästen uppvisade känsel. Undersökningen som gjordes av Propulsion 2019 var mycket bristfällig. Någon kontroll hos USTA gjordes inte. Undersökningen säkerställdes inte eftersom någon oberoende veterinär inte användes.

Avelsvärderingsnämnden konstaterar att Propulsion vid besiktningen behandlats i strid mot antidopningsreglerna. De ogiltigförklarar och undanröjer därför beslutet om avelsvärdering av Propulsion. Ett beslut som kan överklagas till besvärsnämnden. Som tidigare meddelats påverkas inte redan förra avkommor till Propulsion samt avkommor som föds under 2021.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.