Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya uppgifter: Redén gjorde sökning på Propulsion redan i maj

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Daniel Redén och Propulsion. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I Svensk Travsports ansvarsyrkande till STAD står det att Daniel Redén gjorde en slagning i USTA:s register (Pathway) på Propulsion för första gången 22 augusti 2015.
Nu visar advokat Jesper Arvenberg på andra uppgifter – och menar att det är uppgifter Svensk Travsport medvetet undanhållit.

Publicerad:

Turerna kring Propulsion har varit många. Tanken är att förhandlingen ska ske i mitten av maj, men efter gårdagens nyhet om att STAD:s ordförande Sari Olausson och vice ordförande Anette Fassl avgår från nämnden, är det ovisst om förhandlingen kan genomföras som planerat. 

I det öppna brev som Olausson och Fassl publicerade skriver man bland annat att material har gallrats i utredningen:

"Vi hade också en förberedande förhandling där ST, Jesper Arvenberg och undertecknade deltog. ST har tillstått att material har gallrats, dvs förstörts. Än mer anmärkningsvärt är det att, som vi har uppfattat saken, material har gallrats efter den förberedande förhandlingen. Detta strider helt mot rätten till partsinsyn att ST ensidigt förfogar över vad som är väsentligt eller inte. Oberoende av om ST skulle anse att något av materialet är nonsens så kan inte ena parten avgöra detta."

Nu under fredagen avslöjar Daniel Redéns avdokat, Jesper Arvenberg, en av de saker som man menar på att Svensk Travsport valt att radera från utredningen. Nämligen att Daniel Redén ska ha sökt på Propulsion i Pathway redan klockan 11.23 amerikansk tid, den 12 maj 2015, istället för 22 augusti 2015, som Svensk Travsport skrivit i sitt Ansvarsyrkande till STAD.

Foto: PRESSBILD.
Jesper Arvenberg. Foto: PRESSBILD.

“Undanhåller medvetet uppgifter”

Vid tidpunkten för Daniel Redéns första sökning, ska ingenting om nervsnittning ha stått under Horse Performance Report i USTA:s register Pathway, då USTA fick in uppgifterna om Propulsions nervsnittning 18 augusti samma år. Nervsnittning som skrivs in under General Information, i Horse Performance Report.

– Man skyr inga som helst medel för att sätta dit Daniel Redén för ansvar i den här frågan. Det här visar på att Svensk Travsport, med vd och styrelse, medvetet undanhåller uppgifter, allt för att straffa Daniel Redén. Det är alldeles uppenbart att Svensk Travsport valt att radera i utredningen för att undanhålla uppgifter. Att hänvisa till GDPR är i detta fall en konstruerad förklaring, säger advokat Jesper Arvenberg och fortsätter:

– Det är vid Daniels slagning 12 maj 2015 som han genomför den stora genomgången av hästen, vilket är rätt självklart att man gör innan ett köp, och då fanns inte några uppgifter om nervsnittning. Vid slagningarna efter köpet, vid de senare tillfällena, har han kollat på tidigare prestationer och loppsekvenser.

Vidare menar advokat Jesper Arvenberg att prövningen som den nu är, inte är rättssäker.
– Jag hade högre tankar om ST:s styrelse, men kännedomen om att Svensk Travsport sanktionerar en utredning som medvetet undandragit uppgifter som är till Daniel Redéns förmån... Att inte redovisa även dessa uppgifter är inte att utföra en rättsäker prövning, säger Arvenberg.

Svensk Travsports vd Maria Croon vill inte kommentera de nya uppgifterna.
– Jag kommenterar inte utredningen eller ansvarsyrkandet över huvud taget, säger hon.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Maria Croon. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.