Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redén kritisk mot Svensk Travsport i dokumentär om Propulsion

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Daniel Redén tillsammans med Propulsion på Vincennes. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Bara ett par dagar efter Propulsions seger i Elitloppet 2020 briserade nyheten att stjärnhästen skulle ha tävlat nervsnittad. Efter en lång process ströks hingstens samtliga resultat i Daniel Redéns regi.
– De ringde tidigare anställda människor och försökte få fram att jag var en fuskare, säger tränaren i en ny dokumentär som Radiosporten gjort.

Publicerad:

Den 2 juni 2020 publicerade den norska sajten Trav og Galopp-Nytt en artikel med uppgifter om att Propulsion skulle ha tävlat nervsnittad. Det blev startskottet på en lång utredning kring stjärnhästen som tävlat mycket framgångsrikt och vid tillfället var nybliven elitloppsvinnare. 

Det hela slutade med att hingsten fråntogs alla sina prestationer på tävlingsbanan som skett i Daniel Redéns regi. Prispengar skulle betalas tillbaka och den 19 april 2022 dömdes också tränaren enligt det strikta tränaransvaret. Bötesbeloppet blev 100.000 kronor. 

“Väldigt olustigt” 

Nu har Radiosporten gjort en dokumentär om händelsen som skakade om travsporten. 

Där säger Daniel Redén att han inte är intresserad av att överklaga domarna som fallit över honom eller hästen. Däremot riktar han skarp kritik mot den externa utredningen. 

– De ringde tidigare anställda och försökte få fram att jag var en fuskare. De gick in på mina privata konton och öppnade upp dessa i USA. Det känns väldigt olustigt när man har varit inne på mina IP-adresser. Det var mycket som var konstigt då, sedan gick de här utredarna, de gick upp i rök bara. De här samtalen med mitt ex och mina tidigare anställda fanns inte kvar i slasken längre. Slasken i en utredning ska alltid finnas. Men det gynnade inte dem, det kändes som att allt var riktat åt ett håll bara. Att jag skulle bli ditsatt.

Svensk Travsports vd Maria Croon medverkar också i dokumentären och när hon konfronteras med kritiken om varför delar av utredningen saknas hänvisar hon till GDPR. Ingen ska ha varit inne på Daniel Redéns privata konton enligt vd:n.

– När vi gjort utredningar så är vi skyldiga till att slänga material i efterhand, vi har inte det lagutrymmet att spara det. Men jag vill också säga att Daniel och hans ombud gick igenom slasken, säger hon. 

Samtalet med Tony Alagna 

I dokumentären berättar också Daniel Redén om hur han reagerade när han fick se dokumenten som påvisade att Propulsion skulle vara nervsnittad. 

Bland annat ringde han till hästen tidigare tränare Tony Alagna

– Jag ringde upp honom och frågade: “Vad det är som händer och har du gjort det här med hästen?" Då blev det tyst och han sa att han inte kommer ihåg att de gjort något sånt. ”I didn't recall we did that” sa han till mig. Ta det lugnt, det är alltid avundsjuka människor i den här sporten, sa han. Fyra dagar efter hade han ändrat historien helt. Då insåg han att det här blir lite stort. Då ändrade han historien, då hade han gjort det, det kom han ihåg mycket väl.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.