Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST har gjort klart med extern utredare

Foto: TR BILD
Maria Croon, vd, Svensk Travsport. Foto: TR BILD

Svensk Travsports vd Maria Croon avslöjar namnet på den externa utredare som ska förstärka utredningen kring Propulsion. ST har också gått igenom samtliga importer från USA sedan 2015.

Publicerad:

I tisdags kom uppgifter om att elitloppsvinnaren Propulsion kan ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Sedan dess har Svensk Travsport tillsatt en utredning i frågan, man har bland annat gått igenom samtliga hästar som importerats från USA till Sverige sedan 2015.

– Vi har gått igenom samtliga andra hästar från USA sedan 2015 som är importerade och registrerade i vår stambok och vi har inte hittat något certifikat som innehåller andra uppgifter än de obligatoriska. Att verifiera det är en del av den fortsatta utredningen, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

På måndagen publicerade ASVT en skrivelse på sin hemsida där de kräver att få: “tillgång till samtliga exportcertifikat med veterinärintyg på alla till Sverige importerade och idag verksamma avelshingstar.”

Hur ser du på det?

– Vi för en dialog direkt med ASVT i den frågan.

Svensk Travsport har också gjort klart med en extern utredare i utredningen.

– Arbetet, som består av många olika delar, förstärks i form av en extern utredare och den som har fått uppdraget är Pehr Jern. Pehr är jurist med en gedigen utredningserfarenhet. Under många år har han arbetat med olika former av utredningar och granskningar. De senaste åren inom ramen för Combitech och uppdragen har bland annat varit inom svensk polis, Europol, och EU-rådet.

Flera hästägare riktar redan nu ekonomiska krav mot ST, hur ser du på det?

– Svensk Travsport har inte tagit del av några sådana krav så har därför ingen kommentar att ge.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.