Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk Travsport beviljar inte mer anstånd till Stall Zet

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Maria Croon (arkivbild). Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Daniel Redén dömdes för att ha tävlat med en häst som inte har varit startberättigad.
Nästa vecka får Stall Zet en mångmiljonfaktura.
– Vi kommer inte att bevilja mer anstånd, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Publicerad:

Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) dömde Daniel Redén enligt det strikta tränaransvaret. I beslutet stod det även att tränaren inte får några påföljder i form av böter. Ett par timmar efter att det blev publikt beskriver Maria Croon känslan så här: 

– Jag upplever det som skönt att det äntligen har kommit ett beslut och ett avgörande i STAD. Det har gått lång tid och därför känns det bra nu. Ärendet är komplext och utifrån det tycker jag att det här var ett balanserat beslut. 

Konsekvensen blir att Stall Zet nu tvingas betala tillbaka 26,3 miljoner kronor i prispengar. Siffran presenterades redan vid presskonferensen i oktober förra året, men i väntan på STAD:s beslut har Stall Zet beviljats anstånd. Det kommer inte att hända nu, berättar Croon. 

– Vi kommer inte att bevilja mer anstånd. Den fakturan som är utställd kommer vi att kräva betalning på nu. Nästa vecka kommer påminnelsen att gå ut. 

Vad händer om Stall Zet vägrar betala den?

– Skulle fakturan bestridas blir det ett civilt ärende. Men vi vet ju inte om det blir så. 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Daniel Redén (arkivbild). Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Även Svensk Travsport får kritik på en del punkter, men bara Daniel Redén får betala. Hur ser du på det?

– Nämnden har vägt påföljden utifrån en helhetsbild och någonstans måste man skilja på var det formella strikta ansvaret ligger. Ansvaret för att hästen har tävlat ligger på tränaren. Som jag sa redan på presskonferensen: Svensk Travsport skulle ha kunnat hantera det här på ett annat sätt. Vi har tagit det här på allvar och utvecklat våra rutiner och interna processer: Vi har också förstärkt och rustat med mer juridisk kompetens för att bli ännu starkare och bättre rustade i framtiden. 

– Det är inte förbjudet att importera en nervsnittad häst men det är inte tillåtet att tävla med den. Vi bedömer vanligtvis inte om hästar är tävlingsberättigade eller inte. Ansvaret för att säkerställa att de cirka 20 000 tävlingshästar som är registrerade i våra stamböcker är tävlingsberättigade ligger på respektive tränare. Men det är klart att det här kunde ha uppmärksammats. Det har vi redovisat och vi har tagit ansvar för att förändra just de processerna. 

Daniel Redén kommer att överklaga, enligt Jesper Arvenberg. Hur ser du på det?

– Det är inget jag vill kommentera. Det är en process som sedan går till överdomstolen. Nu har vi ett tydligt beslut från nämnden. Om processen fortsätter får vi ta ställning till det då. Då får vi återkomma med hur vi går vidare. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.