Sveriges ledande travtidning
ANNONS

B-provet positivt för ID Exceptional

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
ID Exceptional får 90 dagars startförbud från det att Bo Westergaard blev upplyst om det positiva dopingprovet (den 13 juli). Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Även B-provet var positivt för ID Exceptional.
Nu beläggs hästen med 90 dagars startförbud samtidigt som utredningen fortsätter.

Publicerad:

Den 13 juli blev Bo Westergaard upplyst om att ID Exceptional testat positivt i ett dopingprov i samband med att hästen startat i ett lopp på Skive travbana den 30 april. Den danska kommittén DH Sport meddelade att det rörde sig som butorfanol, ett preparat som har både en lugnande och en kortvarig smärtstillande effekt. 

Westergaard som tidigare varit avstängd för dopning berättade att han inte förstod hur hästen fått i sig medlet, och att han själv skulle försöka utreda hur det gått till. 

– Jag förstår inte hur det här har hänt. Jag älskar mina djur och jag älskar mitt jobb. Efter min historik har jag verkligen tagit till vara på att jag har fått en ny chans, därför kommer det här som jätteslag för mig, sa han till Travronden.

B-provet är positivt 

Under tisdag morgon kom resultatet från B-provet, och även det visade sig vara positivt. Det skriver DH Sport i ett pressmeddelande. 

“ID Exceptional fråntas segern i loppet, och får med hänvisning till dopningreglementet (Karenstidslistan - listan B) i enlighet med §38.10, startförbud i 90 dagar, samtidigt som det måste finnas ett negativt C-prov innan ID Exceptional får starta igen efter att de 90 dagarna fortlöpt”, skriver de. 

DH Sport berättar vidare att de kan komma att samarbeta med Svensk Travsport och Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-Doping Committee). De kommer även att föra en dialog med Bo Westergaard. 

“En process kommer nu att följa alla aspekter som måste utredas och hanteras. Konsekvenser/straff kommer att bero på utredningen”, skriver DH Sport. 

Processen väntas ta upp till sex veckor. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.