Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

B-tränad häst har lämnat positivt A-prov – får startförbud

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

I samband med ett lopp på en bana i norra Sverige i slutet av förra året testades den aktuella hästen positivt för dimetylsulfoxid. B-provet har skickats vidare för analys och hästen har startförbud tills vidare.

Publicerad:

Urinprovet som togs på hästen visar i analysen på förekomst av substansen dimetylsulfoxid (DMSO) över det internationella gränsvärdet.

B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys och en utredning är påbörjad av Svensk Travsport. Tills vidare har den aktuella hästen startförbud.

FAKTA

Fakta Dimetylsulfoxid

DMSO är en substans med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige, dock tillverkas det som extempore-beredning av apotek. Enligt travsportens lista över karenstider har DMSO, oberoende av administrationssätt, en minsta karenstid på 14 dygn inför tävling.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.