Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dopingutredning klar kring stortränare i USA

Foto: MIA TÖRNBERG
Ron Burke var en av tränarna som drogs in i dopingskandalen för ett år sen. Nu står det klart att Burke och 25 andra tränare slipper böter och avstängning. Foto: MIA TÖRNBERG

26 travtränare i USA, däribland Ron Burke och Julie Miller, misstänktes ha dopat sina hästar med smärtstillande medlet glaucine. Nu är New Yorks spelkommissions utredning klar - med resultatet att bara en tränare får böter och avstängning. Det rapporterar harnessracingupdate.com.

Publicerad:

Det var för drygt ett år sedan som flera travtränare i USA fastnade i dopingkontroller gällande glaucine. Ett relativt nytt dopingklassat medel som för människor tas i tablettform för att vidga luftvägarna, men för hästar fungerar mer som ett smärtstillande. Dopingsskandalen fick ett stort genomslag i travvärlden, men New Yorks spelkommission behövde mer på fötterna och först nu är utredningen kring proverna klar. 

Klart står att en häst kan få i sig glaucine på naturlig väg, ämnet finns i tulpanträd och kan hittas i trädspån som finns i häststall. Men värden som når 500 pg/ml eller högre, indikerar att hästen fått i sig ämnet på annat sätt. 

Från 16 januari i fjol till 12 januari i år har New York State Gaming Commission genomfört dopingtester genom urin- och blodprover på olika banor på östkusten. 26 tränare hade hästar (55 totalt) som lämnade positiva dopingprov på banorna Yonkers, Monticello, Buffalo och Finger Lakes. Men utredningen slår fast att bara en tränare hade hästar som hade tillräckligt höga värden för att straffas med böter och avstängning. 

Tränaren i fråga är Richard Johnson, straffas med böter och avstängning. Hans Rubber Duck hade nivåer av Glaucine som klart översteg 1 ng/ml i två tävlingar på Yonkers Raceway. Hästens prispengar i de två loppen på 61.660 dollar ska återbetalas och dessutom får Johnson 45 dagars avstängning och 1.500 dollar i böter. 

Nio hästar hade glaucine-nivåer mellan 500 pg/ml och 1ng/ml och dessa diskvalificeras från respektive lopp på banan där de testats positivt. Tränarna till dessa hästar, däribland Ron Burke och Julie Miller, får betala tillbaka prispengar men straffas inte i övrigt.  Totalt gäller det 103.530 dollar i prispengar.

De 55 hästar som testades positivt stängdes av omedelbart från tävling och kunde tävla först igen sedan de lämnat ett negativt dopingtest. Hästar som framöver når värden av glaucin på över 100 pg/ml kommer stängas av tillfälligt och måste lämna ett negativt dopingtest för att få tävla igen. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.