Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hunden Lykke är förbundets nya vapen i kampen mot dopning

Foto: Privat/Svensk Travsport
Hunden Lykke förstärker Svensk Travsports antidopningsprogram. Foto: Privat/Svensk Travsport

Ett års träning är över.
Nu är antidopningshunden Lykke redo att spåra fuskare.
– Mig veterligen är detta världsunikt, säger Svensk Travsports utredningschef Mattias Falkbåge.

Publicerad:

Svensk Travsport har ett nytt vapen i kampen mot dopning. Antidopningshunden Lykke är färdigutbildad och ska nu hjälpa till vid förbundets kontroller.

– Tack vare Lykke och hans förare Fia får vi nya och förbättrade förutsättningar att rikta vår provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen. Det blir som ett nytt sållningsinstrument inför provtagning både på tävling och i träning, säger Mattias Falkbåge i ett pressmeddelande.

Förbundet har också beslutat om att anställa en person för att stärka spaningsarbetet.

– När vi har vår nya resurs på plats kan denne, ihop med antidopningshunden, lyfta vårt operativa arbete till nya nivåer. Nivåer vi måste ligga på för att effektivisera kampen mot de som skadar vår travsport genom dopning. Det är ju inte minst en hästvälfärdsfråga. Det ska vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro, säger Mattias Falkbåge.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.