Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jerry Riordan anklagas för doping

Foto: TR BILD/PRIVAT.
På bilden till höger syns Jerry Riordan och hästen Zahra Mil på Grosbois i januari 2019. Foto: TR BILD/PRIVAT.

Under måndagen publicerade Trottosport skarpa anklagelser mot tränaren Jerry Riordan.
Enligt källor ska han behandla sina hästar med så kallad slangning utan närvarande veterinär.
– Jag håller definitivt med om att det inte ser bra ut, men jag kan försäkra alla om att bilden inte berättar hela historien, säger Jerry Riordan.

Publicerad:

Publiceringen på Trottosport innehåller en bild på när Jerry Riordan utför en nässvalgssondering på en häst. Bilden ska ha tagits på Grosbois i Frankrike i januari 2019. 

I samma text säger en tidigare anställd att behandlingen är vanlig i Halmstadtsränarens stall.

– Det sker hela tiden. Jerry är en duktig tränare, visst, men han gör också saker som man bara inte ska hålla på med. Och bland annat av den anledningen kunde jag inte vara kvar där. Jag ville inte lära mig att slanga, som han tyckte. Jag vill ha en ren sport, där alla tävlar på lika villkor. Riordan slangar kontinuerligt sina hästar efter träningsjobben, inte sällan med DMSO, säger en källa till Trottosport

DMSO (Dimetylsulfoxid) är ett antiinflammatoriskt medel med smärtstillande egenskaper som är förbjudet vid nässvalgssondering. 

Bilden från Grosbois är inte ny för Svenskt Travsport, bekräftar Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. 

– Händelsen skedde i Frankrike vilket gör att det är franska reglementet som blir applicerbart. Inte det svenska. Det vi kunde göra var att meddela franska förbundet att vi tagit del av den här bilden. Sedan plockade vi in informationen till vår databas. Sådant här är intressant för oss också och det är den här typen av information vi är beroende av för att kunna prioritera prover och spaningsdelar. 

“Ser inte bra ut”

Riordan själv anser inte att bilden är speciellt anmärkningsvärd.

– Jag håller definitivt med om att det inte ser bra ut, men jag kan försäkra alla om att bilden inte berättar hela historien. Veterinären stod bara två boxar från behandlingen, men det var säkerligen inte lika intressant att fota honom som mig, säger Jerry Riordan.

– Vad man ska veta kring den här historien är att jag aldrig dolt den. Jag har hela tiden varit öppen med Svensk Travsport sedan de fick reda på händelsen, och jag skulle vilja kalla detta gammal skåpmat. Svensk Travsport var tydliga med att franska regler gäller i Frankrike – och självklart vet jag om att det inte är tillåtet att använda nässvalgssondering i Sverige utan att veterinär är närvarande. Trots att jag vet precis hur man genomför behandlingen sedan många år tillbaka, vet jag att det är så regelverket ser ut och förhåller mig till det.

FAKTA

Slangning i Sverige

”Enligt vårt reglemente får slangning av häst endast utföras av veterinär. Ett exempel är kolikhästar där slangning är rutin. Det är inte tillåtet på tävlingsdagen, inte ens av veterinär. Därutöver kan karenstid påverkas av vad man slangar. DMSO har exempelvis en karenstiden på 14 dagar. Att slanga en häst som en medicinsk behandling är inget ovanligt”, säger Antti Rautalinko, veterinär på Svensk Travsport.

Nässvalgssondering associeras inte sällan med så kallad milkshake. Syftet med att tillföra alkaliserande substanser såsom bikarbonat eller citrat i en så kallad milkshake, är att höja hästens mjölksyratröskel. 

Bilden togs enligt uppgift på fredagen, dagen innan Zahra Mil startade på Vincennes, och vann. Innehöll vätskan bikarbonat eller citrat?

– Nej. Zahra Mil hade rest långt inför starten och hade knappt druckit något på två dagar. Därför valde vi att ge en elektrolytblandning till henne, genom sondering. Jag föredrar det sättet gentemot att ge vätska med dropp, då jag hellre ser att vätskan går direkt ner i magen kontra in i blodet. Och anledningen till att man gör så här är för att det inte går att tvinga hästen att dricka och framför allt ston kan vara lite kinkiga med vätska vid resor. Hade vi startat hästen dagen efter utan den här korrekt genomförda och tillåtna behandlingen hade det nog varit värre för hästvälfärden.

“Ingenting jag hymlar med”

Så här säger Riordan om anklagelserna om systematisk slangning:

– Jag har hela tiden varit öppen med att jag genomför sådana här behandlingar nu och då. Men jag följer karenstider – och regelverket. Jag har förstått att en tidigare anställd hos mig anonymt berättat att jag ska ge DMSO regelbundet  och det är ingenting jag hymlar med heller. Vid förkylningssymptom ges hästarna en blandning av DMSO och glycerin direkt i munnen. Det är en metod jag lärt mig i Frankrike. För övrigt tror jag det är få tränare som har så stora räkningar på tillskott som jag, sedan en tid tillbaka har jag ett samarbete med Trikem. Med tillskotten jag ger regelbundet upplever jag att hästarna mår bättre och återhämtar sig på bra sätt.

Men när nässvalgssonderingar genomförs är alltid en veterinär med?

– Ja.

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Mattias Falkbåge. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

Svensk Travsport tog del av informationen om bilden 2019. Om eller hur den har använts vill Mattias Falkbåge inte kommentera. 

– Jag tänker inte kommentera enskilda utredningar mot tränare. Generellt sett tar vi in information och genomför insatser om vi bedömer att det behövs. Att det sedan inte har blivit något kan bero på olika saker. Dels kan det visa sig att det bara handlar om rykten, dels kan det vara så att det är bevis som saknas och att allt som finns är ord mot ord. Det är inte rätt att säga att vi inte gör något, säger Falkbåge.  

Men ni har använt bilden i arbetet mot Jerry Riordan om jag tolkar dig rätt?

– Jag kommenterar inte ärenden eller insatser mot aktiva. Men jag vill säga att det är den här typen av information som vi är intresserade av. Det är därför vi har skapat visselblåsarsystemet. Det är en väsentlig del för att vi ska kunna jobba och prioritera rätt. Får vi inte in information är det svårt att känna till den. 

Har Svensk Travsport tillräckligt med resurser för att stoppa den typen av otillåten behandling?

– Vid nässvalgssondering kan man stoppa in olika preparat. Vi tar dopingprover på hästarna och om vi skulle få tips om ett särskilt preparat kan vi ta den typ av prover vi behöver. Det är, återigen, därför det är så viktigt att kontakta oss via visselblåsarsystemet. 

Jerry Riordan menar att han har haft Svensk Travsports ögon på sig.

– Det är nog få tränare där det genomförts lika många dopningprov som hos mig de senaste åren, både gällande tävlingsprover och riktade prover. Jag stöttar Svensk Travsports arbete kring en ren sport till hundra procent – och har till och med försökt hjälpa till med den expertis jag har. Jag har alltid varit öppen kring mina metoder och den här historien är bara tråkig, känslan är att man försöker svartmåla mig, men utan att ha ett ordentligt fall, säger Riordan.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.