Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Två av Souloys hästar tävlade med otillåtet preparat

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Fabrice Souloy på Vincennes 2010. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

Två av Fabrice Souloys hästar har fråntagits sina placeringar från en tävlingsdag på Enghien i juli tidigare i år. Det meddelar franska förbundet Le Trot. Jabalpur och La Fée Du Noyer har testat positivt för det otillåtna preparatet gabapentin.

Publicerad:

I april 2021 fick Fabrice Souloy tillbaka sin franska tränarlicens, men i de nordiska länderna är han alltjämt avstängd efter att flera av hans hästar testats positivt för kobolt under Oslo Grand Prix-dagen 2016. Souloy dömdes sedermera även för att ha dopat ​​Un Mec d’Héripré som slutade trea i Elitloppet samma år. 

När finalen av UET Elite Circuit skulle köras på Solvalla för några veckor sedan var beskedet tydligt: oavsett om Fabrice Souloy hade finalklara hästar eller inte skulle de inte få starta i Sverige. 

I hemlandet Frankrike har dock Fabrice Souloy fortsatt att skörda framgångar, men nu har två av hans hästar fastnat i en dopingkontroll. Båda har testat positivt för gabapentin. 

Ska betala böter 

Enligt Fass, Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, är gabapentin ett preparat som används för att behandla epilepsi och perifer neuropatisk smärta (långvarig smärta som orsakats av nervskada). 

De två hästarna, Jabalpur (e. Booster Winner) och La Fée Du Noyer (e. Face Time Bourbon), har nu fråntagits sina respektive placeringar, en förstaplats och en andraplats, från lopp på Enghien i juli i år. I ett förhör med det franska förbunndet säger Fabrice Souloy att han inte vet hur hästarna kan ha fått i sig preparatet, men att de kan ha blivit kontaminerade. Han ska nu sammanlagt betala 4.000 euro i böter. 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.