Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En miljon dollar för Propulsions helbror

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Daniel Redén fick betala en miljon dollar för Propulsions (bilden) helbror Damien på första dagens auktioner i Lexington. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Det blev nytt auktionsrekord för hela världen när Greenshoes helbror Maverick ropades in för 1,1 miljon dollar under första dagens auktioner i Lexington. Daniel Redén fick Propulsions helbror Damien för en miljon dollar.

Publicerad:

Aldrig tidigare har det sålts en ettårig travare för ett högre pris på auktion än under tisdagen på Lexington Selected Yearling Sales. Det var dock ingen svensk tränare eller ägare som fick hem Greenshoes helbror Maverick (e. Father Patrick–Designed to Be). Han köptes istället av The Maverick Group och kommer enligt ustrottingnews.com att tränas av Tony Alagna.
– Du tittar på uppfödningen och stammen och vad Greenshoe presterat hittills. Den här hingsten var perfekt och jag tror att han är värd varje cent, sade delägaren Brad Grant till ustrottingnews.com.

Det tidigare auktionsrekordet för en ettårig travare hade Detour Hanover med 825.000 dollar från 2011 Standardbred Horse Sale. Den siffran överträffades av ytterligare en häst under första dagen i Lexington, nämligen Propulsions helbror Damien (e. Muscle Hill–Danae). Här stannade budgivningen på prick en miljon dollar och det var Daniel Redén som tog hem det höga spelet efter en hård strid mot Lennart Ågren! Den sistnämnde har ju som bekant flera av sina hästar hos just Redén.
– Vi hade en plan och det var att ta med oss Damien till Sverige om vi skulle få honom. Det lyckades, men priset var väldigt högt. Nu måste vi fundera lite över det hela, men jag hoppas att hästen kommer till min gård eftersom jag redan har Propulsion. Den sistnämnde har tjänat mycket pengar, så jag tror att det var värt det. Damien är anledningen till att jag är här på auktionen, sade Daniel Redén till ustrottingnews.com.

Den dyraste passgångaren för den här auktionskvällen, och den tredje mest kostsamma totalt, hamnade också i svensk ägo. Det var Nancy Johansson som ropade in Some Terror (e. Somebeachsomewhere–Economy Terror) för 800.000 dollar. Bakom köpet låg även här Bengt Ågerup och Daniel Redén (Brixton Medical AB). Eftersom han är passgångare kommer Some Terror att tränas i USA av just Nancy Johansson.
– Vi behövde en bra passgångare och den här var bäst i dag, summerade Bengt Ågerup för ustrottingnews.com.

Nancy Johansson ropade som agent även in den fjärde dyraste ettåringen – hingsten Really Fast (e. Muscle Hill - Stubborn Belle) för 700.000 dollar. Lina Alm satte nytt auktionsrekord vad gällde ettåriga travarston när hon köpte Ineffable (e. Cantab Hall - Jolene Jolene) för Lennart Ågrens räkning för 600.000 dollar.
– Lennart Ågren är lite som mig, om han gillar en häst och får en speciell känsla för den, går han hela vägen. Vi trodde inte att hon skulle bli så här dyr, utan det var bara som det blev på den marknad som är just nu, sade Lina Alm till ustrottingnews.com.

Det nya rekordet för en auktionsdag på Lexington Selected Yearling Sales är numera 18,2 miljoner dollar. Snittpriset på de 118 sålda ettåringarna stannade vid 154.288 dollar. Totalen gick upp med 41 procent mot tisdagen förra året och genomsnittet med 22 procent. Hela 68 hästar såldes för minst 100.000 dollar.

Fotnot: Det europeiska auktionsrekordet för en ettårig travare är 4,7 miljoner kronor från Kolgjini Sales i år. Det betalades för Aristoteles Face (e. Chapter Seven-Just Not Into You ).

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.