Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pihlströms nya grepp – en personalhäst

Foto: MELINDA LANDIN
Fyraåriga stoet Eruption lär få extra fokus i Stall Pihlström, då hon verkligen kommer att springa för hela personalen. Från väster: Patrik Rantala, Kent ”Finken” Eriksson, Ola Frisell, Andreas Hellberg, Ida Bergvall, Jennie Persson, Emmy Hansson. Nedre raden: Markus Pihlström, Matilda Lundman och Hilda Melander. Foto: MELINDA LANDIN

De är tio på en häst, inget konstigt med det. Men Markus Pihlströms satsning på en fyraåring till sina anställda är värd att lyftas.
– Jag ville göra något för min personal eftersom de jobbar så hårt, säger bergsåkerstränaren.

Publicerad:

Nyligen åkte Markus Pihlström ner till Stefan Melander utanför Enköping och hämtade hem tre nya hästar. Han köpte fyraåringarna Cross Track (e. Scarlet Knight, ingen seger och 48.000 kronor) och Stabilizer (e. Scarlet Knight, ingen seger och 29.400 kronor) samt fick leasa fyraåriga stoet Eruption (e. Iceland, ingen seger och 85.800 kronor). Den sistnämnda är speciellt utvald för ett annorlunda upplägg.

– Stefan Melander ska ha 20 procent av insprungna pengar och sedan går ytterligare fem procent till kuskarna som kör. Övriga 75 procent tillfaller min personal. Vi är tio med mig, berättar Markus Pihlström.

Alla som håller på med hästar vet att det kostar en hel del att ha en travhäst i träning. Men den biten har Pihlström också löst. Faktum är att personalen inte behöver betala en enda krona.

– Jag har ordnat sponsorer när det gäller veterinärkostnader, skoning, foder, hö, strö och boxhyra. Sedan får jag själv stå för bland annat transporter och lite småutgifter. Det blir förstås en extra kostnad för mig, men i det här fallet känns det värt detta.

Markus Pihlström poängterar att sponsorerna verkligen varit villiga att gå med i det här projektet.

– Alla har ställt upp till 100 procent. Sedan är det väl kanske ingen nackdel att jag själv är väldigt noga med att göra rätt för mig ekonomiskt och alltid betalar i tid.

För att det ska bli några extrapengar till personalen måste förstås fyraåriga stoet Eruption också prestera på banan. Hittills har hon på tolv starter som bäst varit tvåa, men ändå sprungit in 85.800 kronor.

– Hon har varit ute i hård konkurrens på Solvalla i samtliga sina starter och travat 1.14-tid över medeldistans. Det klarar inte alla treåringar av. Förhoppningen är att Eruption ska fortsätta utvecklas och att vi i stallet får det riktigt roligt tillsammans.

Det är hovslagaren Kent ”Finken” Eriksson som just nu är grundskötare till Eruption, men han lär få en hel del hjälp.

– Det ska masseras och pysslas om, men vi är förstås många som bryr oss lite extra om Eruption.

När får vi se Eruption på tävlingsbanan?

– Det blir förmodligen någon gång i maj. Drömmen är att hästen presterar så pass bra att vi i stallet får ihop tillräckligt med reskassa för att kunna åka till Lexington, avslutar Pihlström.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.