Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fyrfaldig miljonär död

Foto: TR BILD
Faksen J:r, här tillsammans med tränare och kusk Jan-Olov Persson. Foto: TR BILD

En av Järvsöfaks absolut främsta avkommor har dött.

Publicerad:

Fyrfaldige miljonären Faksen J:r, är död. Hingsten blev 18 år gammal. Under sin tävlingskarriär blev det 4,1 miljoner kronor intjänat, totalt 36 segrar blev det på 122 starter. Med det är han fenomenet Järvsöfaks tredje vinstrikaste avkomma. Han själv avelvärderades, men blev inte godkänd på grund av hovbroskförbening. Det innebar att han inte fick några avkommor. Hästen ägdes av norske Halvard Sundby, men efter karriären verkade han som ridhäst hos Jan-Olov Persson.

Hästen avlivades för en tid sedan, på grund av hälsoproblem.

– Vi fick tyvärr ta det beslutet då han haft en del hälsoproblem den senaste tiden, och dessutom började komma till åren, säger Jan-Olov Perssons dotter Therese Andrén Persson, som dessutom lade ut en känslosam text på sina sociala medier kort efter att hästen lämnat jordelivet.

“Älskade häst. Så mycket som du gett mig, så mycket som du gett min familj och hela fantastiska familjen Sundby. Du är den första hästen jag någonsin vågade mig ut med helt ensam, där jag faktiskt kände mig säker på att ge mig ut. Helt själv på underbara ritter i skogen, och på mysiga pullertturer. Du är den som lärt mig att inte vara rädd. Den som gett mig så oerhört mycket kärlek. Den som gett mig helt fantastiska minnen både med oss själva och tillsammans med andra. Världens vackraste och absolut bästa häst! Den som verkligen gett allt och lite till”, skrev Persson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.