Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lome Brages karriär är över

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Lome Brage vinner Elitkampen på Solvalla 2018 Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Lome Brage har gjort sin sista start. Kallblodstjärnan vann flera stora lopp under karriären och sprang in över 4,5 miljoner kronor.
– Han hade en teknik som var väldigt nära ett varmblod, säger Erik Adielsson som vann flera lopp tillsammans med hästen.

Publicerad:

14-åringen, som inte har startat sedan i mitten av juni, har fått en känning i ett gaffelband och därmed är den långa och framgångsrika karriären över. Lome Brage har tävlat varje säsong sedan 2010 då han var tre år gammal och har travat under 1.20,0 vid flera tillfällen.

År 2018 vann Lome Brage Elitkampen på Solvalla, då med Erik Adielsson i sulkyn. Han har tidigare berättat att hästen nästan kändes som ett varmblod att köra.

– Han var otrolig snabb, väldigt behaglig och lättplacerad. Du kunde nästan styra honom hur som helst. Han hade en teknik som var väldigt nära ett varmblod. Kallblodsrasen har förädlats mycket bara under mina år i travet och blivit bättre tekniskt men det är fortfarande inte många som är på Lome Brages nivå, säger Erik Adielsson till Travronden.

Just segern i Elitkampen är något som Adielsson minns med glädje och kommer att minnas länge.

– Det var helt otroligt, det var ett lopp jag aldrig ens trodde att jag skulle vinna och det kan nog dröja innan en skåning vinner det loppet igen. Jag har vunnit många fina lopp men upplevelsen med honom under elitloppshelgen var väldigt rolig.

Lome Brage var extremt startsnabb, när han vann Elitkampen så följde han startbilen och öppnade första 100 meterna efter 1.10,6. Ett tempo som är ovanligt för ett kallblod att kunna komma ner i.

– Då körde jag ändå inte helt max.

Lome Brages ägare Bengt Erik Persson berättar för den norska travtidningen Trav og Galopp-Nytt om de största ögonblicken under hästens karriär.

– Det finns många höjdpunkter, när du vunnit 45 lopp så finns det mycket att se tillbaka på. Hälften är förmodligen V75-lopp. Det är många heders- och minneslopp. En journalist kom fram till mig en gång och sa: "Det är fantastiskt att se glöden i hans ögon på banan". Han var då 14 år gammal. Det gör mig stolt, säger Bengt Erik Persson till TGN.

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Lome Brage vann 45 lopp under karriären. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Ägaren plockar fram ett speciellt minne från hästens långa karriär, från sommaren 2015.

– Alm Svartens hederslopp. Då slog han Lannem Silje. Vi valde att stå över Elitkampen det året för att ha honom i toppform till Bjerke. Bara de två dundrade sida vid sida mot mål. Dramaturgin började innan loppet med stamp från publiken. Han fick press i omgångar. Först från start, sedan var det Neslands Loke. Efter 1200 meter kom Tekno Odin. Ändå lyckades han hålla sig undan Lannem Silje som fick loppet. På upploppet var det rop och hyllningar.

Persson hoppas att hästen i framtiden ska kunna stå som avelshingst i Sverige.

– Jag hoppas att han kan jobba som avelshingst i Sverige. Hans första stora årgång där borta blir tre år nästa år. Jag, och många med mig, hade stor tilltro till honom i aveln. Det har varit blandat hittills, men det har varit några bra, säger Bengt Erik Persson till TGN.

FAKTA

Lome Brage

  • Född: 2007
  • Färg/Kön: Brun hingst
  • Pappa: H.G. Balder
  • Mamma: Lomestjerna
  • Resultat: 114 starter: 45-17-12
  • Rekord: 1.19,3k
  • Uppfödare: Hasle Erling
  • Ägare: Bengt Erik Persson
  • Tränare: Anders Wolden Lundström


 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.