Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melanders besked om Elitkampen

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Gunnar Melander med Månlykke A.M. efter en av fjolårets segrar. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Månprinsens arvtagare Månlykke A.M. står inför sin första riktiga säsong i eliten.
Gunnar Melander tycker att det känns spännande.
– Många av de bästa kallbloden har ju börjat bli till åren så det är klart att vi har förhoppningar om att vi ska kunna slå dem!

Av: Kanal 75
Publicerad:

I augusti förra året tog 73-årige Gunnar Melander hem sitt elfte SM som tränare. Han satt själv bakom Månlykke A.M. och mös.

Inför förra säsongen hade travnestorn på känn att den nya hästen i stallet – blott sex år gammal – kunde bli riktigt bra. Men fullt så bra att den kunde leka hem ett SM samma år som favoritspelad – nej så långt gick han aldrig i tankarna.

Månprinsen A.M. är död och nu är det dags för sonen att över och visa vad han kan. Månlykke A.M. är kallblodskungens överlägset bästa avkomma. Med bara sex hästar på träningslistan är tillvaron lugnare. Ändå har Melander inte lämnat den riktiga hetluften ännu.

– Jag jobbar på övertid brukar jag säga men jag kommer inte att skynda på nu i alla fall bara för att jag fått en sådan här individ utan jag tänker ju på hästen i första hand, säger Gunnar Melander.

2021 hoppar man över kallblodens eget elitlopp, Elitkampen på Solvalla. Tränaren är mycket bestämd med att det blir så.

– Visst kan ha bli en bra sprinter. Men det är hans första riktiga säsong i eliten och det vore orätt att utsätta hästen för någon tokkörning så där direkt på våren mot de allra bästa.

Årets kallblod med råge

Med 73 procent (!) av rösterna blev Månlykke A.M. framröstad till Årets kallblod 2020 av hästsportjournalisterna.

Den sexårige hingstens seger i Svenskt Mästerskap på Bergsåker blev tungan på vägen. Månlykke gjorde det dock bra i övrigt också och sprang totalt in 740 000 kronor på åtta starter 2020 för ägarna Sjösläntens Konsult & Fastighet.

I år ställs han mot tungviktarna med elvaårige Odd Herakles i spetsen.

– Många av de bästa har ju börjat bli till åren och vi måste ju tro på att det ska gå att slå dem även om vi vet att det är tufft. Men jag har ju en fin häst som är stark och rejäl och han visade i SM att han kan gå en speed mitt i loppet och klara sig ändå.

– Han är ganska snabb om man kastar i väg honom men just i SM ville jag ändå bara köra till slut. Tänkte att med de där ”Djuse-pojkarna” (ungdomarna Mats och Magnus) med i loppet ska jag inte ge mig in i någon tokkörning, säger Gunnar Melander och skrattar till.

Årsdebuterar i mars

Månlykke A.M. ställdes enligt Melander av när hästen var som bäst där i slutet av september i fjol. Man ligger bra till i vinterträningen. Sjuåringen tränas tufft sedan en period tillbaka och en tänkt dag för årsdebut finns inringad i kalendern.

– Vi vill vara med tisdag 16 mars i ett försök till Dubbelcupen i Gävle. Om det går bra där är det final på Romme i början av april. Vi tar det därifrån.

MIKAEL WIKNER

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.