Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norsk överraskning i Derbyt

Foto: Hanold/Aln
Mjölner Herkules och Jan Roar Mjölneröd segrade i Kallblodsderbyt 2016. Foto: Hanold/Aln

Uppfödare, ägare, tränare och körsven. Jan Roar Mjölneröd var mannen bakom verket när Mjölner Herkules vann Svenskt Kallblodsderbyt i Östersund ikväll.

Publicerad:
Galileo var den stora förhandsfavoriten, spelad till 17 för tio, tillsammans med sin tränare Geir Flåten, men i starten blev det galopp.
Istället hittade Jan Roar Mjölneröd till ledning med Mjölner Herkules (e. Horgen Tore), som tjänat minst pengar av alla i startfältet inför loppet. Efter 500 meter ställde Flåten på med sin Galileo efter galoppen, men fick svar i tredjespår av Moe Garm och tvingades till en dryg resa innan dödens nåddes dryga varvet från mål.
 
Tempot var friskt uppskruvat och Mjölneröd drog i 1.24,5-fart. På sista bortre långsidan provade Moe Garm ett angrepp med svenskfödde Ängsrappen (Örjan Kihlström) i rygg, men det bet inte riktigt för duon.
Istället höll Mjölner Herkules farten uppe och höll undan till säker seger på goda 1.24,6a/2.140 meter. Segerchecken var på 700.000 kronor.
– Jag är lite överraskad att hästen var så här bra. NärGalileo galopperade ville jag framåt och nå ledningen, det var vår tur nu, sade Jan Roar Mjölneröd efter sin tredje svenska Derbyseger.
 
Tredje Derbysegern
Tidigare har han vunnit med Särpefanten (2009) och Hellin Faxen (2013).
– Mjölner Herkules var inte färdig förra året och har fått rejäl vinterträning. Sedan har han utvecklats enormt under året, sade Mjölneröd som även tränade hästens pappa Horgen Tore (Kriterievinnare i Norge).
 
Andraplatsen tog den svenska överraskningen och familjehästen Myllkärrs Sune, tränad av Lise-Lott och körd av Pierre Nyström. Från rygg på vinnaren fick han inte chansen och hade krafter kvar i mål. 
Ängsrappen höll farten till tredjeplatsen, medan Galileo efter sin startgalopp och tunga resa fick nöja sig med femtepriset.
ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS