Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stiftelsen Järvsöfaks ger en extra växel

Foto: TR BILD
Olof Karlander är ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks och hoppas att den ska kunna ge en extra växel och nya muskler till kallblodssporten. Foto: TR BILD

Lanseringen av Stiftelsen Järvsöfaks inleddes under gårdagen på Hagmyren och ska försöka lyfta kallblodssporten mot nya höjder.
– Vi hoppas att Stiftelsen Järvsöfaks ska ge en extra växel och lite nya muskler, säger ordförande Olof Karlander.

Publicerad:

När Järvsöfaks gick bort i oktober förra året blev det stora reaktioner även utanför ”travbubblan”. ”Faksen” hade förmågan att inte bara frälsa de aktiva och intresserade inom travsporten, utan tog sig även på ett unikt sätt ut bland folket i övrigt. Hans minne kommer för evigt att bli bevarat och nu ska hans namn även användas för att utveckla kallblodssporten ytterligare. Detta genom Stiftelsen Järvsöfaks.

– Lanseringen påbörjades i går på Hagmyren och kommer att fortsätta under en speciell ”Järvsöfaksvecka” med start i samband med V75-tävlingarna på Hagmyren den 31 juli. Stafettpinnen går därefter vidare till Östersund, som arrangerar Kallblodsderbyt, och Dannero med Svenskt Kallblodskriterium, berättar Olof Karlander, som har långvarig erfarenhet av hästsport och arbete i olika stiftelser.

Bland annat har Karlander tidigare gjort gedigna framtidsutredningar både inom trav- och galoppsporten. Vidare varit vd i Hästnäringens Nationella Stiftelse och engagerad i Beridna Högvakten. Nu är det kallbloden som är i fokus för Karlanders del.

– Det finns kanske de som undrar varför vi väljer att lansera den här stiftelsen. Anledningen är att vi vill att så många som möjligt ska få chansen att bidra till att främja kallbloden och kallblodssportens utveckling ur ett hållbarhetsperspektiv.

Vilka är då stiftarna? Jo, Svensk Travsport, ATG, Menhammar Stuteri, Sleipner, Hälsinge Trav AB (Jan-Olov Persson) samt Norra och Södra Hälsinglands Travsällskap. Dessutom är även Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls Kommun med som medgrundare och såväl Travronden som Kanal 75 mediepartners.

– Stiftelsen Järvsöfaks ska samverka och vara ett komplement till Sleipner. Vi vill absolut inte bygga upp ytterligare en organisation eller skapa mera byråkrati, utan ledamöterna ska vara arbetande. Resultatet beror på hur mycket tid och kraft vi lägger ner. Jobbet sker helt ideellt och de bidrag som kommer in ska i stort sett skickas vidare orörda. Det gäller att ha en tumme i ögat på sig själv också, betonar Olof Karlander.

Den sistnämnde tycker det är viktigt att se det hela i ett historiskt perspektiv.

– Det inleddes som en folkrörelse på 1800-talet och sedan började man tävla med arbetshästar. Kallbloden blev marginaliserade på 60- och 70-talet, men Sleipner såg via hårt arbete till att främja utvecklingen. Sedan kom Järvsöfaks, som var större än travsporten själv, och vände trenden rejält. Numera kan vi prata om ett svensk Kentucky för kallblod i Hälsingland.

Olof Karlander lyfter fram orden utbildning, forskning och utveckling när det gäller stiftelsens inriktning och att nyckelordet är hållbarhet.

– Det är viktigt att se det hela i ett långsiktigt perspektiv, inte minst när det gäller den genetiska biten. Det kan handla om allt från avel till åtgärder för att förbättra villkoren för hästarna efter sina aktiva karriärer. Eller kallblodens roll bland barn och ungdomar, även de med funktionshinder. Stipendier, konferenser och ett samarbete med Wången kan vara andra exempel.

Olof Karlander har tidigare varit med och jobbat med Stig H Johanssons Stipendiefond, men det här blir första gången som en häst är huvudfiguren. Närmast ska Stiftelsen Järvsöfaks vända sig mot travsällskap och BAS-organisationer över hela landet. I steget efter är förhoppningen att söka samarbeten med företag.

– Det kommer också att ske en insamling tillsammans med Travronden. Alla som bidrar får ett tack i form av ett diplom. De som stödjer oss med minst 1.000 kronor erhåller ett foto av Järvsöfaks, tagit av Einar Andersson på en blomsteräng och signerat av Jan-Olov Persson. Ett stort antal exemplar av biografin om Järvsöfaks av Robert Okpu kommer också att lottas ut, tillägger Karlander.

Redan i dagsläget har Stiftelsen Järvsöfaks samlat in drygt 1,2 miljoner kronor och det är förhoppningsvis bara början.

– Långsiktigt strävar vi mot tio miljoner kronor. Parallellt med att kapitalet i stiftelsen byggs upp ska även kallblodssportens starka och svaga sidor analyseras ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är viktigt att göra hemläxan för att på så sätt senare kunna prioritera rätt saker som verkligen får positiv effekt. Vi tar förstås hjälp av experter på området, avslutar Olof Karlander.

Redan nästa år kan det bli aktuellt att dela ut de första pengarna från Stiftelsen Järvsöfaks.

Fotnot 1: Styrelsen i Stiftelsen Järvsöfaks består av: Olof Karlander (ordförande), Marita Arvidsson (vice ordförande) samt ledamöterna Margareta Wallenius-Kleberg, Maja Karlsson, Remy Nilson, Jan-Olov Persson och Mats Norberg.

Fotnot 2: För att bidra till Stiftelsen Järvsöfaks går det bra att använda swishnummer: 1232423481 eller bankgiro: 5695-2930

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.