Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Världsrekordjakt för Lannem Silje – på Åby?

Foto: Maria Holmén/Travronden
Lannem Silje. Foto: Maria Holmén/Travronden

Lannem Siljes tränare Ola M. Skrugstad vill slå Järvsöfaks världsrekord.
Ett sådant försök kan bli aktuellt på Åby – den 11 augusti i sommar.
– Vi är mycket intresserade av det, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen.

Publicerad:

Det är norska nyhetsbyrån Equus som skriver om Skrugstads tankar i dag. Norrmannens stjärna Lannem Silje (e. Åsajerven) har gjort en succéartad comeback efter skada och en sejour i avelsboxen. 
– Lannem Silje vann på tiden 1.18,9 över kort distans på Solvalla 2015 och hon kan kapa minst en sekund, något annat kan jag inte tänka mig, säger Skrugstad. 

Måste sänka en sekund

För att bli ny världsrekordinnehavare måste hon ned på sådana tider. Järvsöfaks har rekordet på 1.17,9/1.640 meter autostart vilket sattes på Gävle sommaren 2005. 
Var världsrekordtestet ska bli av är inte spikat i nuläget – men Åbys sportchef Jon Walter Pedersen visar stort intresse.
– Det vore väldigt roligt. Jag har i nuläget skrivit tolv propositioner till Åby Stora Pris-dagen 11 augusti och det här skulle kunna bli den trettonde proppen. 

"Bonus om världsrekordet slås"

Hur skulle den utformas i så fall?
– Ja, kort distans förstås och inte särskilt många startande och kanske 200.000 kronor i förstapris med en bonus om världsrekordet slås.
På vilken nivå skulle en sådan bonus kunna ligga på?
– Exakt belopp kan jag inte svara på nu och det är inte per automatik säkert att det behöver vara enbart pengar. Kanske kan man få in en sponsor som kan bistå med till exempel en bil eller liknande.

"Ingen kontring mot Showdown"

Eftersom du varit tydlig med din åsikt om placeringen av ”The Showdown” – tre dagar efter Åby Stora Pris – är det nog många som ser det här som ett försök att kontra på den nyheten, vad säger du om det?
– Får vi den här möjligheten vill vi ta den givetvis. Ett sådant världsrekordförsök måste förstås ligga på sommaren och gärna på en stor dag och då blir det Åby Stora Pris. Det är ingen kontring. Ambitionen är att skapa ett så intressant arrangemang för publiken på Åby och det här tror jag publiken skulle uppskatta.

Huruvida det blir ett världsrekordförsök eller inte på Åby – Skrugstad ser även norska banorna Forus och Sörlandet som tänkbara – förväntas bli klart under våren.

FAKTA

Lannem Silje

Det norska kallblodet har vunnit 46 av sina 50 starter, sprungit in 6,8 miljoner norska kronor och sprungit 1.18,9/1.640 meter autostart.
En av förlusterna kom i duellen mot Månprinsen A.M. på Dannero i augusti 2015.
Efter det drygt två år långa uppehållet har hon gjort två starter vilka båda slutat med seger.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS