Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ponnytravstjärnan Thyra Tyrann är död

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Camilla Ingerstad med sin kära Thyra Tyrann, augusti 2022. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Sveriges allra mest kända och framgångsrika ponnytravare, Thyra Tyrann, är död. Hon avlivades på grund av djurskyddsskäl i fredags efter att komplikationer tillstött efter en operation.
– Det är med stor sorg, brustna hjärtan och massor av tårar vi i Stall Julmyra måste meddela att vår diamant och drottning Thyra Tyrann har lämnat oss, skriver Camilla Ingerstad i ett Facebook-inlägg.

Publicerad:

Det var i onsdags som Thyra Tyrann uppvisade tecken på kolik. Först kom distriktsveterinären ut men sedan valde Camilla Ingerstad och kretsen kring hästen att transportera Thyra Tyrann till SLU i Uppsala. Där konstaterades gaskolik.

– Vid ultraljud kunde man se att tunntarmen stod stilla och hon opererades natten mellan onsdag och torsdag. En tumör hade slingrat sig runt tunntarmen och till slut satt stopp för flödet. Man tog bort 1,5 meter av tarmen, skriver Camilla Ingerstad.

Blev sämre

Thyra Tyrann verkade efter omständigheterna okej på torsdag men under fredagen försämrades hennes tillstånd.

– Hon uppvisade stor smärtpåverkan, hade försämrad cirkulation i hela kroppen och hög puls. Chansen att hon skulle klara ytterligare en operation var små och det tuffa beslutet blev ett faktum, 
– Vi, veterinärerna och kirurger har gjort allt vi kunnat men framför allt gjorde Thyra sitt allra yttersta för att vinna denna kamp. Tyvärr fanns inget mer någon av oss kunde göra, skriver Camilla Ingerstad.

Begravd på gården

Thyra Tyrann somnade in vid 14-tiden på fredagen och begravdes hemma i sin hage på gården. Hennes tävlingskarriär som ponnytravare var inget annat än fantastisk. Thyra vann 128 av 184 lopp och tjänade 368.801 kronor. Bland annat segrade hon tre gånger i Lilla Elitloppet och var obesegrad i sina sista 37 starter – mellan 19 augusti 2018 till 15 oktober 2022.

Läs mer om otroliga Thyra Tyrann här i ett längre reportage i Travronden från 26 maj 2022.

 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Thyra Tyrann och Ebba E Handler i samband med den delade segern i Lilla Elitloppet i slutet av maj 2022. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.