Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Duo drar igång projekt för pensionerade travare

Foto: MONTAGE/TR BILD/PRIVAT
Vännerna Linn Andersson och Caroline Jöhncke har dragit igång ett projekt kring pensionerade travare. Foto: MONTAGE/TR BILD/PRIVAT

Vännerna Linn Andersson och Caroline Jöhncke kommer inom kort dra igång ett projekt med fokus på pensionerade travare.
Tanken är att tio travhästar ska omskolas till ridhästar – och därefter säljas.

Publicerad:

Många travhästar är det som årligen går i pension. Det kan bero på ålder, men även att de helt enkelt inte är ämnade att springa så fort som krävs på våra travbanor.

De två vännerna Linn Andersson och Caroline Jöhncke, båda kända ansikten inom travsporten med bland annat tränarlicens, ser en stor möjlighet för de tidigare travhästarna. Det råder hästbrist inom ridsporten – och nu hoppas man att kunna slå två flugor i en smäll; Se till så att travarna får ett bra liv efter karriären som travhäst – men också att lösa hästbristen inom ridsporten.

– Det här projektet bygger på att stärka hela travsportens anseende och till och med främja intresset genom att visa på travhästens mångfald. Vi vill bistå hästbristen inom ridsporten genom att visa att det finns många svenska hästar som kan bli riktigt bra hobbyhästar. Allt som krävs är lite omskolning, säger Linn Andersson.

Projektet kommer att ta in tio hästar. Dessa tio hästar kommer sedan att stationeras hos kunniga ryttare för omskolning.

Projektet finansieras genom sponsorer som vardera investerar 30.000 kronor var. Målet är sedan full återbetalning till sponsorerna vid projektets slut – och förhoppningsvis även en och annan krona till hästägarna.

– 20.000 kronor per häst går till de ryttare som omskolar hästarna. Resterande 10.000 kronor är till för oförutsedda kostnader som veterinärvård och så vidare. Efter tre månader, när hästarna är omskolade, kommer hästarna att säljas. Förhoppningen är att få 30-40.000 kronor för hästarna. I så fall får sponsorerna tillbaka sina investerade pengar – och kvarstående medel delas bland de tidigare ägarna till travarna.

Letar hästar till projektet

Projektet drar igång 1 juni och pågår till 31 augusti. Planen är att hästarna ska säljas via auktionssajten Travera. Nu söker projektet både sponsorer, men även nyligen pensionerade travare till projektet.

– Det får inte vara någon allvarlig skadehistorik på hästen som påverkar hållbarheten som ridhäst. Ett gott psyke och att hästen åtminstone haft sadel på sig är bra.

Att Linn Andersson har med sig Caroline Jöhncke i projektet värdesätter hon mycket.

– Caroline är pusselbitarna som saknades för att förverkliga detta drömprojekt. Utan hennes erfarenheter från ridsporten och det stora kontaktnätet inom ridsporten hade detta aldrig kunnat gå i lås.

Projektet sker på ideell basis.

– Vi hoppas som sagt att människor inser att det inte krävs så mycket för att våra travhästar ska innebära lycka för många människor. Och faktum är att det finns en marknad för våra hästar – bara de är omskolade. Så förhoppningsvis är det här någonting som växer och blir till ett självklart alternativ efter hästarnas karriärer.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.