Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hovrätten stoppar jakten på Ågerups tillgångar

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Bengt Ågerup. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Fallet med Bengt Ågerups skuld till staten har tagit en ny vändning.
På grund av en formulering av tingsrätten stoppas jakten på hans eventuella tillgångar utomlands.

Publicerad:

Tidigare i höstas medgav Bengt Ågerup, grundaren till Brixton Medical som driver Stall Zet, sin konkurs. Det föranledde att konkursförvaltare Patrik Kalman inledde ett arbeta med att säkerställa entreprenörens tillgångar då han är skyldig staten 1,6 miljard då han inte betalat skatt för försäljning av sina aktier i medicinföretaget Q-Med, något som slogs fast år 2020.

Kalmans uppfattning, vilken tingsrätten biföll, är att det finns utländska truster kopplade till Ågerup. Den cypriotiska trusten Iremo Limited äger travbolaget Brixton Medical.

Tvistar om juridiskt begrepp

På grund av en särskild formulering av tingsrätten stoppas nu arbetet med att leta tillgångar utomlands, skriver Expressen. Ågerups advokat, Alex Ljungvall, menar att ett ordval är en felskrivning, vilket inte tingsrätten höll med om. Då vände sig advokaten till hovrätten som nu har meddelat beslut: Inhibition av konkursbeslutet.

FAKTA

Inhibition

Inhibition är inom juridiken ett beslut av en högre instans att inställa verkställighet av en dom eller ett beslut.

Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte.

Källa: Wikipedia.

Andemeningen är att konkursen fortfarande är giltig men att arbetet med att söka efter tillgångar utomlands ska stoppas, åtminstone till dess att det juridiska begreppet blivit utrett av hovrätten.

Enligt tidningen menar konkursförvaltaren att hovrätten inte haft tillgång till alla handlingar när domstolen tog sitt beslut om inhibition.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.